Lyckad övning med brandflyget

Hej, här kommer en hälsning från det upprättade värdlandsstödet på Örebro flygplats. Det är lätt att tro att det bara är att sätta två flygplan i arbete men bakom en effektiv insats döljer sig mycket arbete. För att bistå våra italienska vänner på bästa sätt är vi i Örebro ett team om fem personer som nu tillsammans med Italienarna skapar rutiner och förbereder alla moment för en skarp insats. I går genomförde vi en test – och hurra vilken lyckad dag det blev!

Hälsningar från HNS-teamet; Cecilia, Ann-Charlotte, Anna, Torbjörn och LarsGöran.

Vilken dag! Nu har vi testkört hela beslutskedjan, inklusive skarp brandbekämpning från luften, med de italienska brandflygen som står i beredskap på Örebro flygplats.

Övningen, som genomfördes under torsdagen, blev mycket lyckad. Den började med att Räddningstjänsten i Bergslagen begärde stöd från MSB. Via en larmkedja fick sedan personalen i Örebro larmet, flygtillstånd gavs och kort tid senare lyfte ett av planen med riktning mot Björneborg. Där pågick fortfarande eftersläckning efter en större skogsbrand förra veckan och markägarna var mycket tacksam över den extra hjälp de fick.

Tio gånger hämtades vatten från Vänern som sedan släpptes på brandplats. Personal fanns på plats i Björneborg för att säkerställa att vattnet släpptes på rätt plats och de intygade efteråt att vattnet hamnade där det gjorde bäst nytta.

Det är nödvändigt att öva inför eventuellt kommande skarpa insatser. Nu kunde vi i samverkan pröva saker som samband, flyga skarpt i svensk terräng samt ta reda på vilka personella resurser som är nödvändiga vid insatser som denna. I övningen medverkade även två piloter från Försvarsmaktens helikopterflottilj på Malmen. De bistod med kommunikation och koordinering mellan flygplanet och räddningsledningen på marken. Både svensk och utländsk personal intygade nyttan med övningen.

Bakgrunden till att flygplanen finns insatsberedda i Örebro är den höga brandrisken och att uppstartstiden vid en eventuell brand är relativ lång. Finns planen på plats i Sverige minskar vi risken för att få samma situation som i Västmanlandsbranden 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *