VMA vadå?

3 dec

Vi påminner alltid våra läsare om testet av utomhustyfonen, som utförs fyra gånger per år. Exempelvis i dag. Vet ni vilken tuta vi menar? Och i så fall, vet ni varför den används?

Genom åren har vi insett att många har hört tyfonen testas, men få vet vad den betyder. Tutan, ofta känd som Hesa Fredrik i folkmun, hänger ihop med uttrycket VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

VMA är ett varningssystem som används vid allvarliga händelser och stora samhällsstörningar. I år har det exempelvis använts när lut hamnade i dricksvattnet i Halland, när en bil körde in i en folkmassa på Borgholm och vid en stor brand i Halmstad. Händelserna kan variera.

Många av er förknippar säkert VMA med radio. Det beror på att ett viktigt meddelande till allmänheten bryter alla radiosändningar i Sverige. Meddelandet rullar också högst upp i tv-rutan på flera kanaler.

Följande radio- och tv-företag har överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om villkoren att finnas med som aktör i VMA-systemet:

 • Sveriges Radios FM-kanaler
 • Sveriges Television
 • Sveriges Utbildningsradio
 • TV4
 • Kanal 5
 • Kanal 9

I VMA-kittet ingår också en utomhustuta som testas första helgfria måndagen i kvartalets sista månad. Vid en allvarlig händelse kan exempelvis räddningsledaren i en kommun välja att starta de här tutorna (här kan du se exakt vilka som har rätt att begära sändning av VMA), så att befolkningen hör dem. Det händer dock ganska sällan. Vanligast är att meddelandet bara går ut via medierna.

I närheten av kärnkraftverk ska invånarna kunna varnas både utomhus och inomhus. De som bor inom beredskapszonen får därför egna RDS-mottagningar avsedda för VMA-meddelanden.

Så. Efter 15 i dag, berätta gärna nedan: Hörde du tyfonen?

Du som vill veta mer kan läsa mer hos MSB och Dinsäkerhet.se.

17 Replies to “VMA vadå?

 1. Hej! Bra inlägg, det finns även bra information om VMA på Dinsäkerhet.se som riktar sig till enskilda.

  VMA – Viktigt meddelande till allmänheten – Dinsakerhet

  Med vänlig hälsning
  Christina Andersson

 2. Jag bor en bit ute på landet, men inte så många kilometer från Ösmo (Nynäshamn). Hörde ingenting, fast jag var ute precis då.

 3. På landet är det alltid ”lugnt och skönt”. Tutan befinner sig ungefär 4 km bort. 2,5 mil bort (i motsatt riktning som tutan) befinner sig ett kärnkraftverk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.