Språkförvirring från yttre rymden

19 feb

Meteorit eller meteorid, asteroid eller asteorid? När det rasslar till i larmkedjorna dyker oron för språkmissar upp som en kvackande groda vid sidan av allt annat som kan gå snett. Rymdsmällen ovan ryska Tjeljabinsk i fredags skapade, bland mycket annat, en viss förvirring kring rättstavning och terminologi. Medan kollegor oroade sig för kärnenergianläggningar i området, oroade sig redaktörerna på Krisinformation.se även för allt som kunde stavas fel. Och mycket riktigt, vi fick se en riklig flora av alternativ under dagen.

Hur viktigt är det med rättstavning egentligen? Tja, ganska viktigt faktiskt. De flesta accepterar smärre språkmissar. Men de flesta misstänker också att fakta kan halta där språket slirar. Och då befinner vi oss på ett sluttande plan.

Vi valde den enkla strategin att lita på kollegorna på Rymdstyrelsen. Självklart valde vissa medier andra vägar. Självklart fick vi höra att vi gjorde fel. Självklart hävdar vi att vi hade rätt.

/petter, red

11 Replies to “Språkförvirring från yttre rymden

  1. Tycker det är värre att som SVT/TT skriva att stenen (lätt att stava till :-)) väger 10 ton, när den 17 meter i diameter stora stenen vägde 10 tusen ton…

  2. Människor är toleranta men inte sök motorer. Det är viktigt att stava rätt om du vill att andra ska hitta det som du skriver.

  3. Pingback: Hotet från yttre rymden… | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.