Tropiska cykloner: Från lågtryck till orkan

27 feb

Mycket kan sägas om namngivningen av tropiska cykloner som Katrina, Rita, Wilma och Sandy. Just nu befinner sig ett oväder vid namn Rusty utanför Australien. Landets cyklonvarningscentrum bevakar dess framfart både i geografin och på varningsskalan. Här berättar vi om de viktigaste termerna som används för tropiska cykloner och om den viktigaste varningsskalan som används för att kategorisera dessa.

Tropiska cykloner (övergripande term) förekommer säsongsvis längs kuster i tropiska hav. De bildas som tropiska lågtryck med vindhastigheter under 18 meter per sekund. Med en vindhastighet mellan 18 och 32 meter per sekund kallas de tropiska stormar och om vindarna överstiger 32 meter per sekund så är det fråga om tropiska orkaner.

SMHI om klassificering av tropiska cykloner och orkaner

Skador på infrastruktur
Saffir-Simpsonskalan används av många vädertjänster och meteorologiska institut för att kategorisera tropiska cykloner. Skalans indelning baseras på medelvinden under en minut. Skalan har fem steg. Redan vid klassificeringen ett (medelvindar på 33-43 meter per sekund) kan skador uppstå på byggnader, trädgrenar gå av och elstolpar falla ner. Vid kategori tre kan hela träd välta. Kategori fem-cykloner (medelvindar på över 69 meter per sekund) är sällsynta men när de uppstår riskerar de flesta byggnader att rasa ihop.

Du kan se en datoranimering om hur ökande vindstyrka påverkar hus och träd på amerikanska National Hurricane Centers webbplats.

Så uppstår tropiska cykloner
Tropiska cykloner bildas när havsvattentemperaturen överstiger 27 grader. Då uppstår kraftiga uppåtgående luftvirvlar som kan växa sig starka så länge de rör sig över havet. När en tropisk cyklon når kustnära samhällen kan den orsaka stor skada. Över land försvagas som regel cyklonen.

Läs mer om hur tropiska cykloner bildas på Krisinformation.se

Orkanen Katrina klassificerades som en femma på skalan när den drog in över New Orleans i augusti 2005. Den orsakade stor förödelse i delar av sydöstra USA. Katrina var inte bara stark, utan drabbade också ett stort område, så skadorna blev omfattande. Tusentals miste livet. Katrina beräknades av olika myndigheter orsaka ekonomiska kostnader på över 75 miljarder dollar. Miljontals träd blåste omkull och i nästan alla drabbade områden revs kontaktledningar ner och orsakade elstörningar.

/Hansi, redaktör, Krisinformation.se

One Reply to “Tropiska cykloner: Från lågtryck till orkan”

  1. Pingback: Hänt i veckan – Heartbleed, giftiga vindruvor och cyklon på väg mot Australien – Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.