Aktiva solfläcken 1678 snart på återseende

1 mar

I dag gästas vår blogg av MSB:s rymdvädersamordnare Emmelie Andersson:

Solens aktivitet varierar med en periodicitet på cirka 11 år och som ni kanske har hört kommer solen att nå ett aktivitetsmaximum under 2013. Det har dock varit relativt lugnt än så länge. Förra fredagen (22 feb) skrev tidningarna om ett aktivt område på solen, så kallade ”solfläck 1678”, som hade växt i en mycket snabb takt. Då solen roterar så försvann solfläck 1678 utom synhåll under förra helgen. Men på måndagen den 25 feb så var den igång och kastade iväg en solstorm som syntes vid solens nordvästra del! Se filmklipp på solstormen från Spaceweather.com här.

NASA:s satellit STEREO ger möjlighet att observera solens ”baksida” och följa solfläckarna. Enligt Sveriges Rymdvädercentrum är solfläck 1678 fortfarande aktiv och bör bli synlig igen om cirka två veckor. Beroende på om solfläcken håller aktiviteten kan det generera solstormar mot jorden.

Här kan ni själva hålla koll:

Se senaste bilderna från satelliten STEREO

Sveriges Rymdvädercentrum

Spaceweather.com – ”What’s up in space?”

/Emmelie Andersson, rymdvädersamordnare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.