Vi är redo för zombieapokalypsen

8 aug

De finns överallt – i alla fall i populärkulturen. Zombier. Kanske är de vår tids mest populära monster. Ursprungligen var zombier inom voodoo en person som fråntagits sin själ och vars kropp används som slav. I dag är bilden av zombier snarare döda vars kroppar vaknar till liv och hungrar. De som blir bitna av zombier blir själva zombier. Smittan sprids som en löpeld genom samhället och över världen som kastas mot apokalypsen. Som fiktion är det ett kittlande ämne. Det är en mardröm man inte vill uppleva i verkligheten.

Vi får ofta in frågor om vår beredskap gällande zombier. Så, hur ser det ut? Har vi en handlingsplan för en zombieapokalyps? Svaret är nej. Vi har ingen plan för att bekämpa zombies. Vi har inga flygblad som informerar om hur man undviker ett zombievirus. Inte heller har vi lager med motorsågar, avsågade hagelgevär eller molotovcocktails redo för distribuering vid ett utbrott. Men vi är förberedda.

Krisberedskap handlar om att vara beredd på det oväntade. Vi har rutiner för vad som händer vid smitta – oavsett om den orsakas av virus eller parasit och oavsett vilka symptom sjukdomen ger. Smittskyddsinstitutet är den myndighet som har huvudansvar vid en större smitta men berörda myndigheter, bland annat MSB, samverkar för att konsekvenserna för samhället ska bli så lindriga som möjligt.

Slutligen kan jag tillägga att zombier i dag har satts i arbete i krisberedskapens namn. Det började som ett sätt för amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC (Center for Disease Control and Prevention) att nå ut till större grupper med råd inför den kommande orkansäsongen. Myndigheten gick istället ut med instruktioner för hur man klarar sig undan en zombieapokalyps. Tanken var att om man är redo för ett zombieutbrott är man även bättre förberedd på andra mer sannolika händelser. Nyheten spreds snabbt över världen. Än i dag, två år efter publiceringen, fortsätter zombiekampanjen att nå nya grupper med information om krisberedskap.

Så vi är redo – men är du det?

Sveriges krisberedskap bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands, vår egen och våra anhörigas säkerhet. Det finns alltså saker som du kan göra för att bättre klara av såväl strömavbrott som zombier. Läs mer om din krisberedskap på DinSäkerhet.se.

/Irene, red

28 Replies to “Vi är redo för zombieapokalypsen

 1. Pingback: Oroa er inte, Sverige är redo inför en zombieapokalyps! | jern.me

 2. Vet CDC nåt som vi inte vet?
  Zombie-apokalypsen pågår för fullt, men ingen inser det. De går runt på gatan, stirrande in i en mobiltelefon, eller sitter hemma och glor på en möbel.

 3. Det är klart Sverige är berett på en zombieepidemi! På en oerhört hemlig hårddisk någonstans i en bunker ligger den svenska versionen av Redeker-planen. Givetvis kommer detta avfärdas (”men Redeker-planen finns ju bara i en bok, var inte löjlig!”) men ända sedan zombiehotet nådde mainstream fame genom populärkulturen har land efter land i största hemlighet förberett sig för den teoretiska möjligheten att något liknande kan hända. För, som det heter i inlägget ovan, krisberedskap handlar om att vara beredd på det oväntade. Det tråkiga är att den sortens människor som kommenterar sådana här bloggposter med halvt skämtsamma inlägg knappast tillhör den del av befolkningen som kommer räddas för framtiden uppe bland de svenska fjällen. Vi blir kvar som zombieavledning framför våra datorer.

 4. Tack så mycket för att ni kommit igång med det viktiga arbetet! En sak jag funderat på är hur det skulle fungera att spärra av (och/eller evakueringar) städer. Som jag förstått det så finns inga undantagslagar som börjar gälla i krissituationer.

  Och i händelse av zombiekatastrof, kommer ni att be allmänheten stanna inne och låsa dörrar och stänga fönster?

  • Hej! Vi har inget inflytande över hur allmänheten uppmanas agera i olika situationer. Kommunerna är de som främst har ansvar i sådana frågor. Vi förmedlar däremot bekräftad information från ansvariga aktörer.

   Måste be att få återkomma i din första fråga. Hoppas ok!
   /Jeanna, red.

  • Hej, så här svarar Johanna Öhman, handläggare på MSB:s samordningsenhet, på din första fråga:

   Nej några undantagslagar finns inte men naturligtvis kan man spärra av områden/städer/delar av städer tex om det tex föreligger Räddningstjänst och med stöd av Lagen om skydd mot olyckor (det finns nog andra lagar som kan stödja avspärrning också såsom polislagen och hälso- och sjukvårdslagen etc). Polisen ansvarar för att spärra av. Evakuering/utrymning kan också behöva ske med stöd av samma lag/lagar till exempel vid giftiga utsläpp etc. Kommunerna har ett stort ansvar för sina medborgare vid eventuella utrymningssituationer men stöttas av andra aktörer. Inom samverkansområdet skydd undsättning och vård pågår ett projekt för att ta fram en vägledning (metodstöd) för storskalig utrymning då det som finns skrivet sedan tidigare är förlegat.
   /Johanna.

  • Kan lägga till en grej beträffande evakuering; Trafikmyndigheter eller annan transportplanerarorganisation i ett land kan tillfälligt ändra riktningen för trafiken på större vägar så att samtliga körfält leder UT från en hotad stad exempelvis, så att människor snabbt kan komma därifrån. På engelska kallas detta för Contraflow Lane Reversal eller Contraflow Plan, finns bra beskrivet här:
   http://www.onewayflorida.org/Definitions.htm
   http://en.wikipedia.org/wiki/Contraflow_lane_reversal

   Dock gäller som alltid att du själv som medborgare ska vara förberedd. Hur kommer DU ut från din stad snabbast? Framför allt; hur skaffar DU information och vilken information ska du lita på?

   • Tack! Sånt brukar jag prata om i mina föreläsningar. Det viktigaste är ju egentligen att hitta vägar som man inte tror att någon annan tar. Att sitta fast i bilkö ut från staden känns suboptimalt under ett zombieutbrott.

 5. Pingback: När våra myndigheter förbereder sig för zombieapokalypsen - Lammlur

 6. Pingback: Äntligen MSB! + lokala sidor för katastrofberedskap | Nej tack Zombies

 7. Vad menas med detta zombies?? Är det nån epedemi som ”kallas förzobies” eller vad handla detta om??? Fina det bevis på att det fina dom som betett sig som zobies? Kan någon förklara?

  • Hej Amanda,
   Det vi beskriver i blogginlägget är fenomenet zombier i populärkulturen och att det som fiktion är ett kittlande ämne. I inlägget för vi fram att krisberedskap handlar om att vara beredd på det oväntade. Det är ingen särskild händelse som en epidemi eller annat som ligger bakom att vi skriver om det. Vi ville bara rent generellt beskriva ämnet. Jag tror att du får svar på många av dina frågor om du läser vårt inlägg ovan. Där finns också länkar till andra sidor med information om zombier.

   /Emanuel, redaktionen.

 8. Pingback: Så vill partierna förbereda sig inför zombieapokalypsen 2018 | Zombieöverlevnad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.