Vem är Hesa Fredrik och hur kan han rädda våra liv?

2 sep

I dag gästas Krisinfobloggen av Martina Lennartsson, kommunikationsstrateg på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Har du hört Hesa Fredrik? Om du bor i en tätort kanske du har hört när hans hesa skrik testas klockan 15 första måndagen i mars, juni, september och december. Hesa Fredrik är ett varningssystem som kan rädda våra liv och heter egentligen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). VMA utgörs också av informationsmeddelanden i radio och TV om det inträffar en kris.

Lär dig agera vid små och stora kriser

När det inträffar en större kris kan det ta dagar innan vi är tillbaka till att samhällets service fungerar normalt. Hur gör du då? Om du är utan ström. Utan värme. Om det inte finns mat i butikerna. Med tre steg så blir du bättre förberedd:

   1. Ta reda på riskerna
   2. Gör en plan
   3. Utrusta dig.

Webbplatsen Hesa Fredrik har kommit till för att vi alla ska kunna vara förberedda. Vi kan alla drabbas av en liten vardaglig kris eller en större naturkatastrof – hur redo är du?

Ditt eget ansvar

Vi har alla ett gemensamt ansvar att hantera katastrofer och andra kriser. Även om vi i Sverige har en god krisberedskap är det omöjligt för samhället att skydda alla från allt. Du har till exempel ett ansvar att hålla dig informerad. Dessutom har vi alla mycket att tjäna på att förbereda oss för att klara oss själva i åtminstone några dygn. Då kan räddningsresurserna användas för de verkligt nödställda.

Vilken krispersonlighet är du?

Alla har vi olika förhållningssätt till faror. En del oroar oss mycket för sådant som ännu inte har hänt. Andra ser kriser och faror som ett spännande inslag i vardagen. Vilken krispersonlighet är du? Testa dig själv här och fundera på om du är redo för det oväntade!

Webbplatsen Hesa Fredrik är utgiven av Länsstyrelsen i Kronobergs län och Krissamverkan Kronoberg. Du kan också följa Hesa Fredrik på Facebook.

7 Replies to “Vem är Hesa Fredrik och hur kan han rädda våra liv?

 1. Pingback: Tips på bra initiativ inom kriskommunikation | Kriskommunikation F-samverkan

  • Hej Jan-Olov,

   Utomhusvarningssystemet kan användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. I krigssituationer är det Försvarsmakten som har ansvar för att larma, på samma sätt som räddningsledaren har ansvaret när det gäller allvarliga olyckor i fredstid.

   Läs mer om VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, på Krisinformation.se

 2. Hej jag hör inte hesa fredrik där jag bor.
  Jag bor i ett bostadsområde bredvid en skola..
  vem kollar upp det ?

  mvh: per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.