Hur vill du bli varnad?

4 Nov

Det har skett ett giftutsläpp i din kommun. Vinden ligger på mot tätbefolkade områden. Du får reda på det genom att din telefon piper och vibrerar och inte ger sig förrän du tagit del av informationen. När du tittar upp mot informationstavlan vid busshållplatsen har uppgifterna om bussarnas planerade avgångar ersatts med samma information som du precis fått i din telefon.

Du får lift hem med en granne. Men ni kan vare sig trösta er med lugna bilradiofavoriter eller radioreportage från fjärran länder. Även bilradion hamrar in budskapet: Gå inomhus. Stäng fönster, dörrar och ventilation. Avvakta ytterligare information från myndigheterna.

Väl hemma så sätter du dig framför datorn och kan börja chatta med räddningstjänsten. De kan ge lugnande besked. Barnen är trygga i skolan och har samlats i aulan.

Nå, där är vi ju inte riktigt än. Långt ifrån.

SOS Alarm och Sveriges Radios sändningsledning har nyckelpositioner i kedjan för att få varning och information till allmänheten att fungera. En räddningsledare begär ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Detta vidarebefordras sedan till sändningsledningen.

Sändningsledningen ser till att Sveriges radios alla kanaler sänder meddelandet och distribuerar meddelandet till medverkande TV-företag. Sveriges Radios meddelande sänds med automatik i den privata lokalradion

Krisinformation.se är inte en officiell del av larmkedjan. Vi är inte  garanterade att få veta när ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdas. Men när vi fått kännedom om en varning informerar vi naturligtvis så fort vi kan.

Sannolikheten att vi får vetskap om larmet är hög. Vi har ett antal olika knep för att se till att vi inte ska kunna missa det, både VMA-hängslen och VMA-livrem. Men det finns ingen garanti. Det finns teoretiska möjligheter att vi missar det.

Snabbast och säkrast när det gäller varningar till allmänheten är fortsatt Sveriges radios P4.

Problemet är att långt ifrån alla har på radion eller tittar på teve direkt. Många använder sin telefon eller dator istället. Men där kan det, om vi har otur, vara tyst om den annalkande krisen. Krisinformation.se kan i bästa fall nå ut via sociala medier eller vår app, liksom Sveriges radio och Sveriges television. Men det finns som sagt inga garantier.

Är det riktigt illa ställt, som i exemplet ovan, används också utomhustyfonerna. Vars tjut kanske inte är så effektivt längre, vilket Marcus Johansson, kriskommunikatör på Länsstyrelsen i Halland, vittnade om i det här blogginlägget.

Så hur ser då morgondagens varningssystem ut?

– Troligtvis kommer det att bli fler kanaler där varningar kan nå ut, säger Lars Olsson som arbetar på enheten för ledningssystem och beslutsstöd på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det uppdrag som SOS Alarm fått med ett kompletterande system via sms och fast telefon är ett exempel.

– I dagsläget finns bara SOS Alarms system planerat för driftsättning men inom EU pågår olika projekt och arbeten inom området. Ett går under namnet Alert4All. MSB följer också utvecklingen i andra länder. Nederländerna har infört ett nytt varningssystem via mobiltelefoner enligt standarden EU-Alert som är intressant.

MSB är den myndighet som ansvarar för varningssystemet VMA och utvecklingen av det. I skrivande stund är det inte helt klart vem som i framtiden  ska se till att varningssystemet moderniseras och anpassas till modern teknik och ändrade medievanor.

– Ansvaret för att ta fram och jobba med utveckling av nya system kan i framtiden vara kvar hos MSB eller hamna på en ny alarmeringsmyndighet, säger Lars Olsson.

Man måste veta vad man önskar sig för att få det man vill ha, som det hette i en sång. Alltså, hur vill ni bli varnade?

Kommentera gärna direkt här på bloggen eller hör av er till Krisinformation.se TwitterFacebook eller om ni vill mejla är adressen redaktionen@krisinformation.se.

Rolf/red

10 Replies to “Hur vill du bli varnad?

 1. Jag tycker ändå att en kombination är bäst.
  1: I initialskedet skall Hesa Fredrik skrämma upp folk ur vardagsdvalan. Detta räcker oftast för folk som fyllt 40 och läst ”Om kriget kommer”.
  2: Sirenernas tjut skall direkt följas av mass-SMS. Effekten skall vara ett kollektivt pip-pip-pip runt berörda basstationer. Detta väcker den yngre generationen.
  3: Sirenljudet skall även följa med in i alla mediasändningar så att folk vaknar, i motsats till de halvtrötta trafikmeddelanden som kommer med jämna mellanrum.
  Om det är riktigt, riktigt farligt skulle kanske bilden försvinna helt och ersättas med något i stil med testbilden. ”VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN om 30-29-28-sekunder”

  Båda systemen skall komplettera varandra och vara helt oberoende av varandra.

 2. Skulle gärna se VMA via mobilen, men jag misstänker att man kommer att behöva komplettera med avdra kanaler också och inte förlita sig på att alla har en mobil tillgänglig. Hesa Fredrik och VMA vi FM-bandet kan ju komplettera till dess att man har en tillräckligt stor fickdatorpenetration för att kunna vara relativt säker på att alla berörda kan få meddelandet till sin egen mobil, eller åtminstone via någon annan i närheten.

 3. Jag tycker mobiltelefoner ska användas – gärna i kombination med Hesa Fredrik om det behövs.

  För mobiltelefoner finns Cell Brodcast-funktionen redan i mobilnäten för att få fram info snabbt till allas mobiler i berört område. Ett kort meddelande om vad man ska göra akut räcker långt. Inkludera gärna även en länk vidare till mobilanpassad hemsida med mer och löpande uppdaterad information.

  Cell Broadcast har fördelen att det kan styras per geografiskt område så att alla mobiler som finns där får meddelandet. Det är även tekniskt sett implementerat så att det ska gå fram även i kris-situationer när mobilnätet är överbelastat. T.ex. användes det framgångsrikt på Sri Lanka under tsunamikatastrofen: http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_Broadcast

  • Hej Anders!

   Så här svarar Lars Olsson, som arbetar med de här frågorna på MSB:

   Funktionen med Cell Broadcast är intressant och har utvecklats under de senaste åren och även standardiserats för just varning, i Europa kallas funktionen EU-Alert (ETSI TS 102900), finns att tillgå på webben om du vill läsa mer. EU-Alert finns implementerat i två länder i Europa i dag, Nederländerna och Litauen. Tyvärr har vi ingen informtionslänk på engelska men titta gärna på http://www.nederlandveilig.nl/nl-alert/ för att få en idé om hur det ser ut i Nederländerna. EU-Alert har även motsvarigheter på andra kontinenter, CMAS i USA, ETWS i Japan och KPAS i Korea, alla med Cell Broadcast som bärare. Även om det heter olika i Europa och USA så är de respektive standarderna harminiserade och en mobiltelefon som är konfigurerad för EU-Alert fungerar även i USA/CMAS.

 4. Jag tror framtida varningsmeddelanden via mobiler eller liknande bärbara enheter. En uppmaning samt länk till att läsa mer eller närmaste krishanterande myndighet.
  Detta ställer dock högre krav på de som skickar VMA att kunna hantera den efterfrågade informationen. Något vi krishanterande myndigheter borde jobba hårt med redan idag.
  Med detta ser jag stora utvecklingsområden. Allt från att uppmuntra allmänheten, de enskilda medborgarna, till en större riskmedvetenhet och beredskap till att stärka myndigheter, kommuner och räddningstjänsters förmåga till att kommunicera vid kriser samt öka kopplingen mellan dessa myndigheter, kommuner, 113 13, krisinformation.se samt SOS-Alarm (eller den alarmerande myndigheten).

 5. Jag tycker man borde använda så många kanaler som möjligt för att nå så stor massa av folk som möjligt. Inte helt lätt förstår jag men man kan göra så gott det går.

  Jag tycker att det var lite dålig information vad det gäller vattenproblemet i Halmstad. Det stod att man skulle lyssna på radion men de sa inte mycket och på olika sidor på nätet stod lite olika info. Inte lätt att veta vad som gäller då.
  Men det är bra att Halmstads kommun har en facebooksida sm man kunde nå när deras egen kraschade rätt fort.

  Angående tyfonen så är det nog så att många yngre inte vet vad den innebär. Vi har ju inte längre nån telefonkatalog där den infon stod och hur tar man reda på det lätt annars. Lär de ut sån info i skolorna? De har ju knappt tid att göra riktiga brandövningar.
  Mycket vettig info är på väg att försvinna för att de yngre inte får den på ett naturligt sätt.

 6. Två saker har skapat ”slappheten” hos befolkningen vid VMA.
  1: Telefonkatalogen har tappat sin centrala punkt när det gäller information till folket. ”Om Kriget Kommer” har blivit en myt och en historia från förr. Förr visste ALLA vad som gällde, nu är det inte så noga.
  2: Med ett förlorad värnplikt och ett politiskt klimat som ser ner på ”hela handens pedagogik” finns inte heller reflexreaktionen kvar hos folket. Förr var det inget ”tjafs” när sirenerna drog igång, då gjorde alla som de lärt sig och övat. Numera bryr sig ingen.

  Det finns fortfarande vissa lägen i samhället där det inte finns tid för ”varför skall vi göra sådär?”-tjafs utan reaktionen skall komma omedelbart. VMA är en sådan sak. Om nu gasmolnet drivit in i Halmstad hade folk blivit skadade helt i onödan.
  Om ”Staten” i samtliga sändningstillstånd och liknande lägger in en klausul att de närsomhelst kan bryta för VMA, och då inte med en fjuttig textremsa utan på ”riktigt” kommer effekten bli större vid behov. Tänk er HELA SIBA, Mediamarkt, Elgiganten osv. och alla informationstavlor i ett köpcenter börjar tjuta och därefter visa VMA-meddelande, då pratar vi masseffekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.