På plats i förödelsen efter Haiyan

26 nov
Tacloban efter Haiyan. Foto: MSB
Tacloban efter Haiyan. Foto: MSB

Det har gått drygt två veckor sedan den tropiska orkanen Haiyan drog in över Filippinerna och orsakade stor förödelse. Sverige har tillsammans med flera andra länder och organisationer skickat hjälp och material till det hårt drabbade landet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bland annat stöttat med ett basläger för boende, kommunikationsutrustning och experter   inom IT och vattenrening.

Ulrika Edén, koordinator från MSB är plats i Filippinerna och har arbetat från Manila; Cebu och Tacloban. Har varit på Filippinerna i snart två veckor.
Ulrika Edén, koordinator från MSB är plats i Filippinerna och har arbetat från Manila; Cebu och Tacloban. Har varit på Filippinerna i snart två veckor.

Ulrika Edén, koordinator på MSB, är en av dem som åkt ner till Filippinerna. Vad tänkte du när du kom ner till Filipinerna för snart två veckor sen?

– Att det var så illa som det rapporterats om. På flera håll var nästan allt helt utplånat. Hyddor och betonghus var helt borta. Det såg ut som att någon släppt en bomb, eller kört en stor gräsklippare över hela byar där Haiyan dragit fram.

Beskriv hur det ser ut hos dig just nu?

– Det är en omfattande förödelse. Sopor, folks ägodelar och annat bråte ligger huller om buller. På en del håll har bilar, till och med lastbilar, spolats upp i träd. Det luktar illa, det är en stank av sopor och fortfarande en svag liklukt. Naturen är också helt förstörd. Dessutom är det regnperiod och regnet bara vräker ner. Man är konstant blöt, vilket inte heller förbättrar situationen för de som drabbats. Det är så fruktansvärt, men folk är fantastiska och ler mot mig trots allt elände som de drabbats av.

– Röjningsarbetet har börjat komma igång nu. De stora vägarna är uppröjda och bensinstationerna börjar fungera igen. Folk börjar sakta komma tillbaka till någon form av vardag. Det finns fortfarande områden och öar som räddningsarbetarna inte kunnat nå. Läget förbättras för varje dag, men det kommer att ta många år att återställa allt som Haiyan förstört. Behovet av mat, vatten och skydd är fortsatt väldigt stort.

På vilket sett har du och MSB stöttat de som drabbats?

Det handlar om ett indirekt stöd till cirka 50 andra hjälparbetare genom att vi ordnar med boende och mat i basläger. Vi har bland annat satt upp kommunikationsutrustning och IT–stöd, byggt reningsverk och ordnat duschar vilket är väldigt viktigt.

Basläger i Tacloban under uppbyggnad. Foto: MSB
Basläger i Tacloban under uppbyggnad. Foto: MSB

Vad har varit svårast?

– Logistiken. Det är så många organisationer inblandade och att få all hjälp på plats är en riktig utmaning. I övrigt är det väldigt långa arbetsdagar och väldigt lite vila. Det har varit så mycket arbete att jag inte riktigt hunnit smälta allt elände, men det kommer kanske när jag kommer hem.

Insatsen har nu gått över i långsiktigt arbete. Vad betyder det rent konkret?

– Den humanitära fasen är över. Nu gäller det att stötta med återställning och röja upp allt som ligger och ruttnar. Det handlar också mycket om att få igång vatten och avlopp.

/Redaktionen, Krisinformation.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.