Hur hjälper du bäst?

4 dec
MSB i Tacloban,  Filippinerna
MSB-personal i Tacloban, Filippinerna

I dag gästas Krisinfobloggen av Camilla Abelson Bergling, handläggare som arbetar med MSB:s insatspersonal.

Många har hört av sig till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att erbjuda sin hjälp till den drabbade befolkningen på Filippinerna efter tyfonen. Som utvecklingshandläggare på enheten för operativ personal tar jag emot samtal och e-postmeddelande från positiva, drivande och ödmjuka personer som vill bidra. Jag är stolt över att få vara en del av ert engagemang och att få lotsa er vidare genom de processer som vi har för att ert bidrag ska komma till bäst nytta.

Det finns många olika organisationer som arbetar med hjälparbete. Så här fungerar det hos oss: Biståndsarbete kräver timing och koordinering. Rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Annars riskerar det att istället bli en belastning för det behövande landet. MSB arbetar alltid utifrån förfrågan om hjälp. Det innebär att det behövande landet eller en hjälporganisation kontaktar MSB med information om sina behov. De kan behöva personal som är sakkunniga inom ett visst område eller materiel.

Personalpoolen

Utifrån förfrågan gör vi en bedömning om vi kommer att få finansiering från SIDA för att genomföra insatsen och om MSB har det som efterfrågas. MSB har en personalpool bestående av cirka 1500 personer. Om vi går vidare med insatsen kontaktar handläggare de personer i personalpoolen som stämmer in på den kravprofil MSB mottagit. Därefter sker en urvalsprocess. Den varierar beroende på vilken organisation MSB samarbetar med. Vanligaste anställningstiden för en insats är sex månader. Under den perioden får vår personal lön, olika lönetillägg, semesterhemresa, hälso- och psykosocialt stöd, säkerhetsstöd och tillgänglighet till MSB:s personal dygnet runt vid en eventuell krissituation.

Så gör du för att åka ut på insatsuppdrag

Om du vill få förfrågningar om insatser behöver du ingå i MSB:s personalpool. Det gör du genom att du registrerar dig på webbportalen MyPages. Där anger du dina kontaktuppgifter samt information om utbildning, arbetslivserfarenhet och språkkunskaper. Nästa steg är att du ansöker när din kompetens efterfrågas via de annonser som publiceras på vår hemsida.

MSB rekryterar insatspersonal inom en rad olika områden såsom exempelvis human resources (HR), logistik, miljö, vatten och sanitet, sjukvård, informationshantering, minhantering och konstruktion. Därefter genomgår du en ansökningsprocess som ser ut som när du söker ett vanligt arbete med intervju och referenstagning. I vissa fall kan du även bli kontaktad direkt av våra handläggare endast efter att ha registrera dig på MyPages. Det beror på vad du har för kompetens och vilka behov som finns just då.

Bidra med din kompetens

Om du vill bidra med din kompetens för att förändra tillvaron för människor i kris- eller katastrofdrabbade länder bör du fundera på om du möjlighet att vara borta från familj och ordinarie arbetsgivare i sex månader. Har du det och vill bidra med din kompetens till en spännande och utvecklande verksamhet så råder jag dig att registrera dig på MyPages. Behoven i världen är stora och sträcker sig långt vidare än de behövande länder som för tillfället uppmärksammas i medierna. Minns du till exempel den bortglömda konflikten i Kongo? Kvinnornas situation i Sudan? Hur är det på Haiti i dag, tre år efter den förödande jordbävningen?

Camilla Abelson Bergling

/Camilla Abelson Bergling
Utvecklingshandläggare HR på MSB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.