Hur skyddar man sig bäst mot värmen?

23 jul

Det varma vädret fortsätter och SMHI varnar för mycket höga temperaturer på många håll i landet. I dag svarar Mare Lõhmus, docent, doktor och handläggare inom klimat och hälsa vid Karolinska Institutet, på frågor om hur du kan skydda dig själv och andra mot värmen. Vid höga temperaturer på sommaren kan det nämligen behövas lite extra omtanke om äldre eller sjuka anhöriga.

Vad kan man göra för att skydda sig mot värmen?

  • Drick tillräckligt, vänta inte på törsten! Undvik söta drycker, alkohol och andra vattendrivande drycker
  • Ordna en sval inomhusmiljö, använd gardiner och persienner. Om du kan, flytta din sovplats till nedervåningen i ett hus eller till det svalaste rummet i lägenheten
  • Svalka dig! Ta en sval dusch, ett bad eller lägg en blöt handduk runt nacken
  • Klä dig i löst sittande kläder av naturmaterial
  • Dra ner på fysisk aktivitet
  • Ät gärna mat med högt vätskeinnehåll som frukt och grönsaker. Använd spisen så lite som möjligt, det hjälper till att hålla inomhustemperaturen nere
  • Tänk på att laga och lagra maten hygieniskt. Grilla gärna utomhus men se till att maten blir genomstekt. Om du skulle bli magsjuk blir du ännu känsligare för värmen.
  • Om du inte är extremt vältränad, sporta inte.

Vilka grupper är mest utsatta?

Småbarn, hjärt-, kärl-, lung- och njursjuka, människor med diabetes, kraftigt överviktiga, gravida, mentalt och fysiskt funktionshindrade samt personer som använder vattendrivande och antipsykotiska mediciner samt mediciner som påverkar hjärtrytmen eller förmågan att svettas.

Små barn blir lätt uttorkade. Mycket små barn kan oftast inte flytta sig själv ifrån värmen, därför är de särskilt utsatta och beroende av vuxnas uppmärksamhet. Se till att små barn inte somnar på platser där de är direkt exponerade för solsken, och lämna självklart inte barn kvar i bilen.

Många studier visar också att människor som är äldre än 60 år är allra mest känsliga för hettan. Förmågan att värmereglera försämras med åldern. Dessutom känner de äldre ofta inte av när de blir uttorkade, och det tar längre tid för dem att återställa sig efter uttorkning. Om du har äldre bekanta eller släktingar, särskilt ensamboende eller sängliggande, hör gärna av dig till dem lite extra när det är varmt. Hälsa på dem, kontrollera temperaturen i deras omgivning och se till att de får tillräckligt med vätska i sig.

Länktips:

DinSäkerhet.se:s tips vid höga temperaturer.

1177 Vårdguiden har också bra råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har information om hur mycket höga temperaturer påverkar samhället.

One Reply to “Hur skyddar man sig bäst mot värmen?”

  1. Pingback: Krisinformation.ses sommartips 2015 – Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.