MSB:s brandingenjör: ”Väldigt torrt i markerna på många håll”

10 aug

Krisinfobloggen gästas idag av Erik Egardt, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som berättar om insatsen och om risken för ytterligare bränder.

Just nu rasar den största skogsbranden i Sverige i modern tid i skogarna i Västmanland. Väldigt mycket personal används i brandbekämpningen vilka tas från Räddningstjänster och andra samhällsviktiga organisationer i hela Sverige. Vi behöver arbeta för att minska risken för flera stora skogsbränder samtidigt. Då skulle vi tvingas prioritera mellan dessa vart resurser ska tilldelas. Många har arbetat långa arbetspass väldigt länge nu och behöver få vila och återhämta sig. Lagkrav på arbetstid och krav på veckovila finns och ska tillgodoses.

Det är inte bara i Västmanland som det råder risk för skogsbränder. Det är på många håll i landet väldigt torrt i markerna, även om skogsbrandrisken i Sverige sjunkit den senaste tiden. Detta kan ske utan att fuktigheten nere i marken alltid hunnit öka och risken är därför stor att en grillbrasa eller en engångsgrill orsakar risk för brand i rötter, torv och liknande i marken.

Var försiktig med öppen eld

MSB vädjar därför till alla som rör sig i skog och mark att vara försiktiga med öppen eld och vara särskilt aktsamma vid arbete med markberedning i skogsbruket den närmaste tiden. Kontrollera vilken skogsbrandrisk som råder hos DinSäkerhet.se och om särskilt eldningsförbud utfärdats. Information om eldningsförbud brukar finnas på länsstyrelsernas och kommunernas webbplatser och även i Sveriges Radios lokala sändningar.

Erik Egardt

 

Erik Egardt, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.