Ebola och seismisk aktivitet, kraftigt regn i Skåne – nu är vi åter igång med hänt i veckan

5 sep

September inleddes med ett misstänkt fall av ebola i Stockholm, extremt kraftiga regnmängder som orsakade stora problem i Skåne och vulkanisk aktivitet på Island. Efter en lång – och för redaktionen inte särskilt vilosam – sommar fylld av allt från värmevarningar till flygplanskrascher är vi nu åter tillbaka med våra veckovisa blogginlägg om vad redaktionen noterat, diskuterat och publicerat.

I början av veckan blev det känt att en sjuk person förts till Karolinska Universitetssjukhuset. Det fanns farhågor om att patienten kunde ha ebola men provsvaren under måndagen visade att så inte var fallet.

Risken för att ebola ska sprida sig till Sverige är mycket låg. Trots det är många oroliga och har frågor kring sjukdomen. För att möta informationsbehovet har ansvariga myndigheter arbetat med att ta fram svar på de vanligaste frågorna om ebola. De hittar du bland annat hos oss på Krisinformation.se. På krisinformation.se kan du läsa mer om samhällets beredskap kring smittsamma sjukdomar. På redaktionen följer vi rapporteringen kring spridningen av ebola.

Få har väl missat nyheterna om att ett vulkansystem norr om glaciären Vatnajökull på Island har haft en ökad aktivitet den senaste tiden. De som minns utbrottet i Eyjafjallajökul 2010 och det askmoln som följde förstår nog varför vi håller ett extra öga riktat mot Island nu. Skulle utbrottet ske under glaciären finns det risk att ett askmoln kan bildas som påverkar flygtrafiken. De utbrott som har skett hittills har inte orsakat något problem för flygtrafiken. Men vi har förberett sidor på Krisinformation.se och vi håller koll för säkerhets skull. Och inte bara vi. Berörda myndigheter har tagit fram frågor och svar om konsekvenserna av ett större vulkanutbrott. Allt för att vara väl rustade.

Här kan du läsa mer om din beredskap för vulkanutbrott.

Centrala Malmö drabbades förra söndagen av svåra översvämningar. På 24 timmar föll det enligt SMHI 100,1 millimeter regn, en extremt stor regnmängd som vattenavrinningssystemen inte klarade inte av att forsla bort.  Vägar och källare låg under vatten. Översvämningarna orsakade också andra problem som inställda operationer och dricksvattensproblematik.

Ingen var beredd på stora regnmängderna – inte heller vi på Krisinformation.se. Först sent på söndagen publicerade vi en nyhet om händelsen. Vi bedömde det som ett lokalt kraftigt regn men att det var en händelse som hanterades lokalt. Översvämmade vägar och källare ser vi ofta lokalt i samband med exempelvis kraftiga åskregn. I efterhand tycker vi att vi betydligt tidigare borde gått in för att hjälpa de lokala aktörerna att sprida sin information. Det är en lärdom vi tar med oss och vi ber dig att ha överseende med vår felbedömning.

Redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.