Naturen äger oss – detta hände vecka 37

12 sep

 

Naturen fortsätter att poängtera sin kraft gentemot människan också den här veckan. Bardarbunga har visserligen hållit sig lugn på Island, men svavel från vulkanen tros ha spridit sig ända till svenska Västerbotten. Där förmodas den under torsdagen ha lämnat spår i form av en lukt som beskrivs som ”fis och ruttna ägg”. Inte helt angenämnt kanske.

Samtidigt som vi håller ett öga på Bardarbunga noterar vi att ett annat oförutsägbart fenomen närmar sig jorden – en solstorm. När och var den kan tänkas märkas av är dock oklart i nuläget. För att förstå vad en solstorm är behöver du först veta att solen alltid slungar ut materia till sin omvärld. Ganska intressant rent bildligt, va? En solstorm uppstår när aktiviteten på solen blir så kraftig att partiklar bildar elektromagnetiska fält som kastas i hög hastighet mot jorden. Ytterligare en intressant bild att se framför sig. Naturen är mäktig!

De flesta solstormar som drabbar jorden får små eller inga konsekvenser för samhället. Men i värsta fall kan de faktiskt slå ut vår elektronik. Vilket skulle bli rätt besvärligt, eftersom vi är mycket beroende av el i dag. Läs gärna mer om solstormar här och om hur det blir när vi förlorar elen här. Är du mer intresserad av objekt från rymden? Läs här.

Som du säkert minns präglades sensommaren i Sverige av två andra stora naturhändelser. Översvämningarna i Västsverige och skogsbranden i Västmanland. För båda dessa händelser har veckan inneburit positiva nyheter: I Halland kan Getingeborna sluta koka sitt vatten (det kraftiga regnandet förde troligen med sig tarmbakterien e.coli, av vilken man sedan hittade spår i dricksvattnet) och i Västmanland har räddningsinsatsen gått så bra att den nu officiellt har avslutats. Det innebär att staten lämnar över ansvaret för marken och det fortsatta släckningsarbetet till skogsägarna själva.

Du minns säkert att staten tog över ansvaret för insatsen från kommunerna några dagar in i branden. Det är mycket ovanligt och berodde på att branden eskalerade så snabbt att händelsen blev extraordinär och svår att hantera på kommunal nivå. Här kan du läsa mer om de olika begreppen statlig och kommunal räddningstjänst (här tas Stockholm som exempel, men principen gäller i hela landet).

Sist men inte minst vill vi påminna om att det är brandskyddsvecka och alltså ett ypperligt tillfälle att testa din brandvarnare hemma. Har du inte tid/blir uttråkad av bara tanken/tror inte att en brand händer dig? Kolla på filmen längst ned på sidan så håller du nog snart med oss om att varnaren är en smidig och billig liten livförsäkring. Tillsammans med sunt förnuft tar den dig långt.

En lugn och säker helg önskar vi dig!

/Redaktionen

2 Replies to “Naturen äger oss – detta hände vecka 37

  1. Pingback: Vad är en jetström och vad gör du utan el? | Krisinfobloggen

  2. Pingback: Hotet från yttre rymden… | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.