Vad är en jetström och vad gör du utan el?

19 sep

En tämligen lugn vecka, sett ur redaktionens perspektiv, går mot sitt slut. Många av er är säkert intresserade av de ryska plan som enligt medieuppgifter ska ha flugit in över södra Öland i går. Men om det vet vi ännu för lite för att kommentera. Vi skriver aldrig något utan att kunna backa upp med bekräftad myndighetsinformation.

I medierna hittar du spaltmeter om val, koalitioner, budgetar och utsträckta händer. Men här tittar vi fortfarande på ungefär samma saker som förra veckan: Bardarbunga och ebola. Den förra verkar stabilisera sig allt mer, men är fortsatt intressant att följa. Du som är nyfiken på vart det blåser – och då menar vi ordagrant – riskerar nog fastna en lång stund framför den här sidan som animerar jetströmmar. Vad en jetström egentligen är kan du läsa här.

När det gäller ebola förändras läget konstant. Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande sin information om sjukdomen. Klicka här och scrolla ned lite på sidan för senaste nytt om läget. Även WHO har en särskild sida om sjukdomen.

Annars då? Ja, i veckan startade vi upp ett forskningsprojekt om hur man kan informera i ett läge där strömmen har gått ned och internet har slocknat hemma hos folk. Det låter kanske otänkbart och måhända tänker du automatiskt på större oväder som orkanen Sandy, som drabbade delar av Karibien och nordöstra USA i slutet av oktober 2012.

Elbortfall kan dock orsakas av betydligt mindre än så. Åska eller kraftigt snöfall till exempel. Eller tekniska fel, elbrist och sabotage. Vad gör du om det händer dig? Har du en vevradio som du kan dra igång?

Det vore väldigt intressant att höra dina personliga reflektioner. Har du varit med om att elen har försvunnit en längre stund? Hur gjorde du för att få information om vad som pågick? Vart skulle du åka eller gå för att hitta information om du behövde?

Här om dagen släppte Dinsäkerhet.se en ypperlig film om krisberedskap hemma. Du vet, vad man behöver ha hemma för att klara sig ett tag om till exempel elen försvinner. Vi tycker verkligen att du ska titta på den och ladda upp ett eget litet förråd! Scrolla högst upp i det här inlägget så hittar du den där.

Skön helg! Önskar redaktionen.

7 Replies to “Vad är en jetström och vad gör du utan el?

  • Så om det är ett sjuhelsikes oväder tar du bilen till jobbet för att ladda mobilen? Eller hur gör du i det läget? Tänker stark vind eller kraftigt regn till exempel. /Jeanna, red.

 1. Missas inte detaljen i denna film med att man måste kunna tillaga en del mat, t.ex. den pasta, ris och bulgur som nämns. Inget sägs om nyttan av t.ex. ett spritkök?

  • Hej Pelle,

   vad kul att filmen ”Om krisen kommer” får dig att börja fundera. Nej, allt finns inte med där. Som komplement till information om spritkök etc skulle vi behöva informera kring brandrisk och vädring och den här filmen är bara tänkt som en lite lättare ingång till ämnet krisberedskap, där vi vill väcka intresse och få människor att reflektera över sin egen beredskap.

   Energimyndigheten kommer i höst med en egen film i ämnet krisberedskap, där allt kring alternativa värmkällor och matlagning finns med. Vi kommer att länka till den när den är klar!

 2. Har som mest varit utan el ett par tre dygn. Det var i december, så vi var tacksamma att vi råkade vara lediga, att ha eldningsmöjligheter och tillgång till brunn med pump. Efter bara nån timme slutade mobilmasten att fungera, men det vanliga telefonnätet funkade och vi hade en gammal fast telefon i garderoben (den trådlösa fungerade inte heller), och så hade vi batterier till radio och ficklampor. Blir det långvarigare strömavbrott borde vi nog ha en vevradio. Men märkligt vad dagarna kändes långa!

 3. Pingback: Därför är det viktigt att finnas i flera kanaler | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.