En het och händelserik sommar

24 sep

Sommar och semestertider brukar innebära att vi på redaktionen kan komma i kapp lite med sådant vi inte riktigt hinner med annars; vinterns all mejl ska sorteras, faktasidor ska uppdateras, brutna länkar fixas, skrivbordet städas, ja ni fattar. Vi hade skapat en lång ”att göra”-lista att ta tag i när sommartorkan skulle infinna sig. Det var dock en helt annan torka som dök upp.

Det varma vädret gjorde att det blev väldigt torrt i skog och mark och brandrisken ökade. På många håll utfärdades eldningsförbud. I juli utfärdade SMHI för första gången någonsin en varning för mycket höga temperaturer. Men varför varna för värme? Det är väl bara skönt efter en lång mörk vinter? Jo, varningarna utfärdas eftersom långvarigt höga temperaturer kan leda till försämrat hälsotillstånd och ökad dödlighet bland äldre och sjuka personer. Intresset hos allmänheten kring värmevarningarna visade sig vara väldigt stort och vi på redaktionen jobbade på intensivt i hettan.

Intensivt fick vi även jobba när den norska polisen höjde sin beredskap efter att de mottagit information om ett förhöjt terrorhot i Norge. De hade blivit varnade om att någon planerade att genomföra en terrorhandling i Europa, och att Norge hade nämnts i sammanhanget. Polisen i Norge återgick till normal beredskap 31 juli. Efter den extrema värmen kom som väntat kraftig åska och skyfall in över landet. Åskovädren ställde till med problem på flera håll. När störtskurar drog in över Stockholm orsakade det översvämningar i gallerior, på järnvägsstationer och gator och pendeltågstrafiken fick ställas in.

Samtidigt som vi hanterade händelserna i Sverige, tittade vi på spridningen av Ebola i Västafrika. Vi tog bland annat fram frågor och svar tillsammans med ansvariga myndigheter för att förbereda oss på frågor från en orolig allmänhet om epidemin skulle fortsätta spridas. Nu vet vi att det behövdes.

I början av augusti kom så den stora prövningen då skogsbranden i Västmanland bröt ut. En brand som skulle visa sig bli den största i modern tid. När branden spred sig var informationsbehovet enormt. Redaktionen prövades ordentligt när vi i det akuta skedet fick jobba dygnet runt i flera dagar. Förutom att informera allmänheten stöttade vi länsstyrelsen i Västmanland både med reservsida på Krisinformation.se, men också med personal på plats i Ramnäs. Aldrig tidigare har så många besökt Krisinformation.se som under den här perioden.

När skogsbranden hade lugnat ner sig, inträffade nästa stora händelse, eld byttes mot vatten och kraftigt regn orsakade översvämningar och trafikstörningar på flera platser i Värmland, Västra Götaland och Halland. Flera kommuner fick stora problem med översvämmade byggnader och vägar.

Nu hoppas vi på en lite lugnare period, men en mullrande vulkan på Island och en ökad spridning av ebola kan snabbt förändra läget. Det är hög tid att sätta tänderna i ”att göra”-listan från i somras.

Trevlig höst!

One Reply to “En het och händelserik sommar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.