Ebola i USA, ny vädertjänst från SMHI – och är dina lösenord tillräckligt bra?

3 okt

 

I onsdags kom det första bekräftade fallet av ebola i USA. Det blev en stor nyhetshändelse och i sociala medier kom diskussionerna igång. Vi arbetar tillsammans med andra myndigheter för att allmänheten ska få bra information om sjukdomen. Tillsammans med andra har vi till exempel tagit fram en mängd frågor och svar, FAQ.

Ännu har inget fall av sjukdomen kunnat konstateras i Sverige eller Europa. Samhället har beredskap för att hantera denna typ av sjukdomar och ansvariga myndigheter har etablerade rutiner för hur misstänkta fall ska hanteras.

Just nu pågår Europeiska informationssäkerhetsmånaden, långt ord, men också viktigt. Det är en kampanj inom EU, som syftar till att öka medvetenheten hos allmänheten om informationssäkerhet i hemmet och på arbetsplatsen. Till exempel så här:

• Tips om hur man skapar bättre lösenord.
• Hur man undviker identitetsintrång, det vill säga att få sin identitet stulen.
• Vad man bör tänka på när man använder mobila enheter i jobbet och på fritiden. Läs mer om den punkten här!

I den här filmen får du tips på hur du kan skapa säkrare lösenord:

Utanför Sverige följer vi också oroligheterna i Hong Kong, eftersom det är ett ganska populärt turistmål för svenskar. Den 29 september uppmanade generalkonsulatet i Hong Kong svenskar på plats att följa medierapporteringen och myndigheternas anvisningar, samt att undvika stora folksamlingar.

SkarmavbildÄr du intresserad av väder tycker vi att att du ska testa SMHI:s nya vädertjänst i helgen. Mycket spännande för siffer-, diagram- och vädernördar som till exempel vi själva!

Sist men inte minst vill vi bifoga en bild på vår fina tårta som vi åt förra veckan. Vi firade att vi i somras nådde över 50 000 följare i sociala medier (Twitter och Facebook hopslaget). Otroligt roligt! Tack alla ni som följer oss och sprider våra nyheter. Bilden vi använde till tårtan kommer från vår utvecklingsblogg.

Trevligt veckoslut önskar redaktionen!

IMG_0153

One Reply to “Ebola i USA, ny vädertjänst från SMHI – och är dina lösenord tillräckligt bra?”

  1. Pingback: Ebola, Hudhud och äntligen (?) vinter! | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.