Ebola, Hudhud och äntligen (?) vinter!

10 okt

WebbSå bildas en tropisk cyklon.

Föregående vecka konstaterade vi att vare sig Europa eller Sverige ännu hade fått något bekräftat fall av ebola. I dag ser läget annorlunda ut. Totalt har drygt 3 800 personer avlidit i samband med sjukdomen och ju närmare fallen kommer oss själva, desto större kan vi se att intresset blir från både allmänhet och media.

Hos oss har ämnet varit aktuellt sedan i våras, när sjukdomen drabbade flera Västafrikanska länder. Under sommaren kom WHO regelbundet med alarmerande rapporter om sjukdomens spridning.

Hos oss startade samordningen av information redan i somras, när myndigheterna påbörjade den FAQ som finns hos oss i dag. Där samlar de ansvariga myndigheterna vanliga frågor om ebola och stämmer gemensamt av svaren. I dag har banken växt till ett trettiotal frågor och svar. Vi rekommenderar starkt att du som är intresserad av ebola och myndigheternas arbete runt sjukdomen går in där och tittar. Det är viktigt att vi gemensamt ser till att sprida bekräftad och relevant myndighetsinformation. Här hittar du vår samlingssida med information och viktiga länkar.

Det är också viktigt att tänka på att det inte finns några skäl till oro i Sverige. Risken för att ebola ska börja spridas här är mycket låg och vi har god beredskap för att hantera eventuella fall.

Men det händer förstår en hel del annat där ute i världen också. Till exempel är cyklonsäsongen igång. Just nu är två tropiska cykloner aktiva där den ena, den extremt kraftfulla orkanen Vongfong, befinner sig i västra Stilla havet medan den andra, den betydligt svagare Hudhud (vem kommer på namnen? undrar du. SMHI har givetvis svaret! Läs här) samlar kraft över Bengaliska viken.

Både Vongfong och Hudhud väntas senare i veckan nå bebodda trakter med orkanvindar och kraftigt regn. Hudhud kan nå nordöstra Indien exakt på dagen ett år efter att orkanen Phailin drog in där. Läs mer på SMHI:s (lysande) blogg Väderleken. Anledningen till att vi följer cyklonerna är i första hand att det kan beröra svenskar som befinner sig i området.

Inte bara cyklonsäsongen är igång, utan också den svenska vintern. Åtminstone i landets norra delar. Under fredagen varnade SMHI för tidigt snöfall i Norrbotten och Västerbotten vilket kan ställa till problem i trafiken. Det väntas 5-15 centimeter nysnö. Aktuellt trafikläge hittar du här. Passa samtidigt på att testa Trafikverkets nya trafikinformation som de håller på att utveckla just nu.

Ta det lugnt på vägarna med andra ord. Vare sig det snöar eller ej!

Skön helg,
önskar redaktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.