Vi skriver bara om bekräftade ebolafall

23 okt

I måndags beslutade vi på redaktionen att vi bara ska skriva om bekräftade fall av ebola. Det innebär alltså att vi inte skriver om misstänkta, obekräftade fall. Det vill säga sådana där ingen provtagning ännu gjorts eller fall där man tar prover just för att med full säkerhet kunna utesluta Ebola.

Skälet till att vi inte skriver om obekräftade fall är att vi vet att sjukvården just nu är särskilt uppmärksamma på ebolaliknande symptom. Om vi skriver om misstankar (understrykas bör att Sverige alltså ännu inte haft något fall av ebola) är risken att vi bidrar till en oro som är helt onödig. Svenska myndigheter understryker att risken att drabbas av ebola i Sverige är mycket liten. Det vill vi framhålla. Det finns inga skäl till oro. Att skriva om alla misstänkta fall skulle dessutom bli ohållbart – vi känner inte till alla sjukdomsmisstankar som pågår inom vården, det är en omöjlighet.

I dag kunde vi se rubriken ”Myndigheterna ska mörka om ebolalarm” på DN.se:s startsida. Rubriken ledde till en text om vårt beslut om att bara skriva om bekräftade fall. Det betyder inte att andra myndigheter inte kommer att skriva om misstänkta fall – vi tar bara beslut som gäller Krisinformation.se. Här kan du läsa om vårt uppdrag.

3 Replies to “Vi skriver bara om bekräftade ebolafall

  1. Pingback: Insats i skärgården, blött i Bohuslän – och så tänker vi när vi publicerar | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.