Lugn helg? Packa din krislåda!

14 nov

hemberedskap400x329Foto: Anna Agarwal

Det är förstås några dagar kvar av vecka 46 så dumt vore att ropa hej för tidigt. Men i skrivande stund är det en vecka utan större svenska samhällskriser. Sådana veckor väntar vi. Rullar tummarna. Slösurfar. Fikar.

Nä, så klart inte. Även om vår huvuduppgift är att skriva om kriser och samhällsstörningar håller vi oss förstås sysselsatta också i deras frånvaro. Just nu är vårt huvudfokus nya Krisinformation.se som lanseras efter nyår. Utvecklingen av sajten ligger öppen för påseende, klicka här för att se hur långt vi har kommit hittills.

Sajten har några tydliga ledord: responsiv, öppen, flexibel och givetvis användarvänlig. Den ska funka lika bra i alla typer av prylar, vare sig du väljer att läsa i telefonen, på läsplatta eller i dator. Det ska också gå snabbt att se vilka händelser som är absolut viktigast att följa just nu. Som sagt, gå gärna in och titta och kom med synpunkter (du kan till exempel skriva dina synpunkter i en kommentar på det här blogginlägget, eller mejla oss på redaktionen(a)krisinformation.se)! Det är ni som ska använda sajten, alltså är det ni som ska tycka att den funkar.

Under veckan som gick hängde vi också i Knivsta, där länsstyrelsen i Uppsala höll en heldag om kriskommunikation. Länsstyrelsen i Västmanland var där och påminde om hur det var att jobba med information under skogsbranden som fortfarande pyr på sina håll i länet. Är du kollega i krisbranschen vet du kanske att en heldagskonferens i ämnet hålls den 24 november. Vi kommer att vara där.

En av de klurigaste grejerna med att kommunicera i kris är att det är svårt att på ett bräde nå alla som behöver informationen. Några lyssnar på radio, andra kollar Facebook och ytterligare några vill helst få informationen personligen, genom att någon ringer eller kommer hem till dem. Vi på Krisinformation.se jobbar bara med webben i dag och använder sociala medier och vår sajt till att prata med er. Just nu håller vi på med en studie om hur vi får ut information under ett elavbrott. För hur blir det när datorn slocknar och mobilens batterier laddas ur? Hur får vi information? Hur gör du?

Inför helgen har vi inget särskilt att skicka med er. Inga vädervarningar, ingen snö, inga uppmaningar om att lämna bilen hemma. Men! Låt dig inte luras. Förr eller senare får du skäl att vara beredd så varför inte förbereda dig en lugn helg som den här? Själva tänker vi lägga en kvart på att se över våra krislådor.

Tips på grejer att stoppa ner:

 • Mat som klarar rumstemperatur (ris, bulgur, nötter, konserver, choklad etc)
 • Filtar
 • Fotogenlampa, stearinljus, tändstickor
 • Batterier
 • Telefonlista med viktiga nummer (bra när mobilen med kontaktlistan dör)
 • Vevradio
 • Vevladdare till mobilen
 • Kontanter

Våra smarta kompisar på Dinsäkerhet.se brukar föreslå att man tar fram sin krislåda och provar den varje gång utomhuslarmet (Hesa Fredrik) testas. Första måndagen i mars, juni, september och december alltså. I filmen nedan får du fler smarta tips!

Skön helg så länge önskar vi!

57 Replies to “Lugn helg? Packa din krislåda!

 1. Bra tips! När det var ett stort strömavbrott för något år sen fungerade varken min mobiluppkoppling, bredband (annars har ju bärbara datorer batteri för ett antal timmar) eller hemtelefon (IP). Obehagligt om man just då hade behövt ringa 112. Hur gör man då?
  Det enda som funkade var en gammal mp3-spelare med inbyggd fm-mottagare. Då kunde jag iaf få information och höra att det ”bara” var ett vanligt strömavbrott och att inget farligt hänt.

  • Mycket bra att du kunde lyssna på radion! Det är viktigaste kanalen i kris, ohotat. Ja, hur ringer en 112? Tänkbart är att söka sig till områden där ström finns eller ta sig till brandstation där de kan larma på annat sätt. Men visst blir det tufft i en situation där det är bråttom (vilket det ju är om du behöver ringa 112). Det är skört. Låt oss hoppas att vi slipper uppleva den dåliga kombinationen ingen el och livsfara. /Jeanna, red.

  • Varför inte ha PMR (walkie-talkie) och eventuellt få kontakt med andra i närheten på det sättet? Bättre än inget alls. Är man ensam och i akut behov av vård springer man inte direkt iväg till en brandstation.

   • PMR-radio är en mycket bra ide. De har lite kort räckvidd, men med tanke på priset är det ändå väldigt bra. Man får ett helt okej par för 300 kr eller mindre.
    Om man säger att kanal 6 på PMR är nationell nödkanal som man uppmuntras reservera för nödanrop så kommer man långt. Vissa av oss har PMR-basstationer som kan stå och söka nästan hela tiden. Jag har ofta en av mina tre handenheter på sökning i sin laddare och hör om någon ropar inom uppemot en kilometer runt min bostad.
    Motsvarande borde göras med CB-radio. En stationär CB-radio med halvvågsantenn och som drivs från ett fritidsbatteri kopplat till en batteriladdare och kanske med en solcell kostar 2-5000 kronor och erbjuder en väldigt bra räckvidd.

 2. Krislåda, såna brukar man vi ha i bilen vi norrlänningar. Kanske inte bönorna, men resten. Kan vara bra att ha om man sitter i en driva i -30.

 3. 2022 skall FM-nätet läggas ned.
  Det innebär att alla vevradios och små strömsnåla radio i lådor och skåp blir värdelösa.
  Jag vet ingen som kommer att ersätta dessa med strömslukande DAB.
  Hur har krismyndigheten tänkt?

  • Att stänga FM-.nätet är givetvis kvalificerat vansinne. Jag ser två bra sätt att införa DAB.
   1: Sätt DAB på AM-bandet och behåll FM-bandet analogt.
   2: Upplåt frekvenserna över 100 (eller över 98) MHz till DAB, behåll frekvenserna därunder för P1, P4 och kanske någon mer kanal som är av Systemkritisk vikt.

 4. Hej, bra att lyfta hur väldigt enkla förberedelser kan underlätta vid en situation där inte allt som vi tar för givet funkar. Det är ju mycket bra saker som man kan plocka ner i en ”better safe than sorry”-låda, men jag kan känna känna att jag vill trycka lite extra på att ta ett par tomma PET-flaskor och fylla med vatten och ställa under diskbänken.Då kostar det varken pengar eller energi för att ha en liten reserv med en av våra viktigaste resurser. Det är trevligt att kunna tvätta händerna, släcka törst och tillaga ovannämnda bulgur även om något så enkelt som ett vattenrör fryser sönder i vinter.

  Mvh
  Christian

 5. Krislådor är bra! FM-nätet är bra!
  (DAB-är en onödig och lokal standard som inte behövs, det är bara i Stockholm det är trångt radion, i övriga Sverige ids SR inte ens sända alla kanaler från Sveriges radio över hela landet, tex SR International. Straffa inte ut oss alla på det onödiga teknikskiftet.)

  Angående mobil/fast: Vanliga telefonen på koppartråd är MYCKET tryggare, speciellt om du bor utanför Stockholm. Televerkets dotterbolag vill ta bort alla kopparledningar och ersätta med mobilmaster. När stormen Gudrun knäckte elförsörjningen så höll mobilmasten i 2 timmar i norra Hälsingland. Sen var det liksom stopp i två veckor… Förra sommaren gick samma mast sönder, då hade Telia problem med att folk var på semester (!) , det tog också två veckor. En granne fick insulinchock ramlade i hallen och försökte ringa 112 via mobilen, och nej, nödsamtal går ej över till annan operatör eftersom det inte finns någon konkurrerande mast. Han lyckades slutligen krypa till fasta telefonen och klarade sig utan större men. Den gången. (Nödsamtal till hemtjänsten funkade inte heller.)

  Så behåll er fasta telefon till de rustika gamla telestationerna, de byggdes medans folk fortfarande kom i håg kriget!

  • Kan tyvärr inte hålla med om att analog telefon på kopparlina är tryggt. Bodde på landsbygden i västra Götaland under Gudrun. Luftledningar i telenätet. De strök med direkt. Tre månader utan telefon. Fibertelefon är bättre, bara art ordna reservkälla med el till mediaenheten.

  • Vatten kan om du förvarar det svalt och mörkt klara sig mer än 6 månader, dock byter jag mitt lager på 250 L var tredje månad.
   Till det har jag 3 st vattenrenare 0.1 micron plus 3 st vattenrenare 0.015 micron med aktivt kol att ta bort eventuella radioaktiva ämnen samt kemiska substanser.

   Matlager i konserv och frystorkat för cirka 8 månader och det utökas hela tiden.

   Solcells laddare till samtliga batterier.

   Compoundbågar med jaktspetsar, plus annat trevligt och bra att ha.

   DETTA är vad jag kallar ett nödlager :)

   • Skön att det inte bara är jag som är förberedd på OM det skulle hända något. Dock så lagrar jag inte vatten, men har Vatten filter och en stor sjö i närheten och om det blir ett stort strömavbrott eller värre så har jag och min sambo ett ställe vi kan ta oss till långt ute i skogen.

    Där finns en vattenkälla som är året om samt så finns det mat i närheten men vi har lagrat undan mat både konserver och frystorkad mat. Har även både solcell laddare och vevladdare. Samt sjukvårds utrustning för att klara av de mesta, dock inte kunna göra större ingrepp.

   • Imponerande. Själv har jag mat för en månad (ej inräknat vad som finns ”hemma för veckobruk” o vatten liknande rening som du beskrivit. Yepp nu är det mesta på plats, hoppas inte behöva men om så lite lättare. Kommunen har ännu inte svarat sedan 9 månader på var vatten tanks bilar kommer ställas ut? Bra veta innan för hur har de tänkt ”publicera-meddela då det ska göras då ingen har ström? Kommunen har alltså inte tänkt och tänker inte,tänka. Därför vattenrenings detaljerna.

    • Hej Stig!
     Vad bra att du har förberett din krislåda. Jag förstår att du har väntat länge på svar från kommunen. Kanske kan du prova att kontakta dem igen? Med all säkerhet har de föreberett sig för scenariot som du beskriver. Ha en fin dag!

     Hälsar,
     Amanda, red.

 6. Hut många har kvar en telefon med sladd.. Dom flesta har idag IP telefoni och dom som har fast telefon har oftast bara sladdlösa telefoner och då skiter det sig ändå vid strömavbrott. Blir förvånad att så få av mina kompisar inte har en tanke el anning om det !

 7. Vi och ni, gillar inte den attityden. Vilka är ni, är ni immuna mot strömavbrott, privilegierade, bättre vetande eller högre stående? Ibland går det till överdrift när man vill verka naturlig med den man kommunicerar med, det är trots allt en myndighet som kommunicerar ett budskap, ändra språkbruket, opassande att vara tjenis med alla, vi känner inte er, dessutom undrar jag varför ni hänger, lägg ner det där tugget. ;)

  • Hej Peppe! Tack för din kommentar, mycket intressant läsning som vi givetvis tar till oss! Det är verkligen inte vår mening att ha en vi- och ni-attityd. Kan du inte berätta varför du upplever det som det? Så vill vi givetvis inte uppfattas.

   Vad det gäller tugget tycker vi på redaktionen att en personlig ton hör hemma på en blogg. Det innebär ju också att tonen skiljer sig en del åt beroende på vem av oss på skriver. En del av charmen, tycker vi. I våra nyheter på webbplatsen Krisinformation.se är vi givetvis desto mer formella. Om detta finns garanterat en väldigt massa åsikter och jag kan absolut förstå att du tycker att just min ton är lite väl avslappnad. Andra uppskattar det, det är en smaksak. Med det sagt uppskattar jag verkligen din feedback och tar den till mig. Skön söndag! /Jeanna, red.

 8. Extra ammunition är inte fel att se till att ha. Om krisen varar längre tid kan det vara viktigt att kunna jaga småvilt för att få tag i mat.

 9. Hur ska man koka ris och bulgur eller värma konserverna? Hur får man vatten till Ris och bulgur?
  I vilket ljus ska man tillaga maten? ljus och fotogenlampor är trevligt, men inget man arbetar i.

  Köp en gasolplatta (liggande, inte ett Campingkök som står med gasoltuben som fot), finns på flera större teknikkedjor för ca 200 kronor, köp en tub per dag och en tub per påbörjad vecka, för tre dagar blir det alltså fyra gasoltuber, för ca 100 kr tillsammans.

  Faller vattnet bort behöver du hämta vatten i dunkar, då behöver du ha dunkar, för de tar snabbt slut i butiken. En tiolitersdunk för familjen och en per person i familjen är en bra sak, är ni tre så har ni alltså fyra dunkar. De tar lika mycket plats tomma som fulla, så fyll dem med vatten och ställ in dem i en mörk garderob, byt vatten endera i februari, eller vår och höst.

  Köp en pannlampa per person i hushållet och en per rum, finns många under eller långt under 100 kronor som räcker till all verksamhet inomhus och som har fantastisk batteritid.

  Köp även en powerpack till USB-utrustning (telefoner och surfplattor) för att radikalt öka deras batteritid.

 10. Tack för alla intressanta och goda råd och synpunkter på egen beredskap och andra beredskapsfrågor. Det finns mycket att diskutera i denna fråga och det är givande att så många deltar.
  / IF, red

 11. Vid tele & data avbrott:
  En relativt ”enkel” lösning är att ha förberedda radioväskor, bestående av en analog/digital komradio som inte använder datorer som klient.
  Vid ett större data/teleavbrott kan dessa radiolådor placeras ut på lämpliga platser.
  Oftast fungerar taxi, bussar och åkeriers interna komradio trots avsaknaden på en fungerande telelina, vilket man ska dra nytta av, .
  Då placerar man en radioväska på polisens Lc, Ambulans Lc, Räddningstjänst Lc.
  Övriga radioväskor kan då placeras ut hos Taxi, bussbolag, ngt lokalt åkeri etc.

  På så sätt kan allmänheten påkalla hjälp via en taxibil, buss eller LB trots teleavbrott. Möjligheterna är många. Radiostationerna kan förses med talförvrängare för att hindra andra från att lyssna. Man kan ansluta Laptop/dator för att överföra data, mm.
  Det viktigaste i detta system är att dessa radioväskor har direktförbindelse med varandra. Kan vara med hjälp av riktantenner där så behövs.

  Allt detta kan förberedas NU, och testas med jämna mellanrum.
  Radiostationerna / Laptops drivs på 12 Volt via nätagg. Om strömmen går, finns det gott om 12 volts batteri i bilar :)

  • Det finns i princip redan en sådan lösning i MOLOS-vagnarna bl.a. Svenska Kraftnät använder.

   En annan lösning, åtminstone i skogskommunerna är vanlig jaktradio på 155mhz.

   I princip skulle ALLA frekvenser, oavsett system, fungera som ”nödfrekvens” då ingen behöver använda radio i onödan.

 12. Pingback: Snökanoner, fågelinfluensa – och ett himla hallå om krislådan | Krisinfobloggen

 13. Ett spritkök låter som en bra idé. Men här något annat – om vattnet är avstängt uppkommer snart frågan om toaletter. Hur lösa detta, med tanke på risk för sjukdomar etc

 14. Pingback: Skicka vidare: november | Anna Toss & C:o

 15. Pingback: Överbelastningsattack, storm och krisberedskap | Krisinfobloggen

 16. Pingback: Is, pulver och stormen Egon | Krisinfobloggen

 17. Pingback: Preppa för snö | Krisinfobloggen

 18. Pingback: Du har ett eget ansvar (faktiskt!) | Krisinfobloggen

 19. Pingback: Krislåda för under 500 kr på Biltema • Swedish Prepper

 20. Hesa-Fredrik tjuter inte första måndagen i mars, juni, september och december …..utan första HELGFRIA måndagen i mars, juni, september och december.
  Om t.ex. nationaldagen infaller på en måndag så kommer hesa-Fredrik att tjuta andra måndagen i juni.

 21. Pingback: Tema krisberedskap: Om krisen kommer – Krisinfobloggen

 22. Finns det färdiga telefonlistor för de olika kommunerna?
  Inköpscentral för nödproviant och -utrustning skulle underlätta.

  • Hej Åke!

   När det gäller telefonlistor är det helt klart bäst att du pratar med din kommun direkt. När det gäller inhandling får du dessvärre också där ordna det själva efter egna behov. /Jeanna, red.

 23. Pingback: Hänt i vecka 9: Om IT- och telestörningar och din egen krisberedskap – Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.