Nog med bränder för i år

28 nov

scenen_webbI måndags var redaktionen på konferens i Västerås för att dela erfarenheter med andra som arbetade med den stora skogsbranden i somras. En händelse som präglar hela 2014 för många av oss som arbetar med kris. Och, givetvis, för dem som på ett eller annat sätt drabbades.

På scenen stod bland andra Kenneth, som tillsammans med sin fru Anja flydde hals över huvud när branden plötsligt nådde deras hus. Om du tittar på kartan nedan kan du tänka dig att Kenneth och Anja bor allra högst upp i det rödmarkerade fältet, vid sjön Snyten. På kartan ser du att det handlade om ungefär sex timmar där elden snabbt förflyttade sig många kilometer. Ingen var beredd på den utvecklingen.

utbredning_webbMed gråten i halsen berättade Kenneth om hur en granne plötsligt stod vid grinden och skrek att de måste ge sig av. Samtidigt slog värmen mot dem som från ingenstans och ett massivt dån kom från skogen. Bilen stod packad men att ta den var uteslutet – branden stängde flyktvägarna. Eftersom de bor vid en sjö låg båten i. Medan Kenneth och Anja sprang ned till stranden hörde de träden falla i skogen. Katten smet (uppdatering 1 december 2014 – katten Blixten mår bra och är hemma igen! Tack Johan på Länsstyrelsen för info) och datorn drunknade. Men Kenneth och Anja klarade sig. Huset också.

agnethakumlinHär ovanför ser du Agneta Kumlin som är närpolischef i Sala. Hon var evakueringsansvarig under branden. Under konferensen berättade Agneta ärligt och transparent om de lärdomar som dragits efter evakueringen i augusti. Tillsynes enkla saker som en att en bra karta som visar alla byggnader inom ett visst område måste finnas. Och att nästan alla människor önskar sig en personlig kontakt i kris och panik.

Här precis som på alla andra områden finns förbättringspotential och det är inget udda med det. Det gäller varenda verksamhet som arbetade med branden och varenda en av oss som gjorde det. Vi kan alltid bli bättre.

Annars har veckan varit ganska lugn. Förra helgen drabbades ön Fogo, som tillhör det populära turistmålet Kap Verde, av ett vulkanutbrott. Med hjälp av UD vet vi att det finns ett par svenskar i närheten. Ingen av dem ska dock ha befunnit sig på den drabbade ön.

I helgen är det dags för första advent och vi ser liksom många andra fram emot att ta fram adventsljusstaken och käka (okristligt många) lussekatter. Just staken gör advent till ett lysande tillfälle att testa din brandvarnare. De allra flesta har faktiskt en varnare hemma, dessvärre är den ur funktion i vart tionde hem. Inte bra, men mycket lätt att åtgärda. I filmen nedan ser du hur. Igår lanserade MSB dessutom en ny sms-tjänst som påminner dig om att testa den med jämna mellanrum. Rekommenderas varmt!

Trevlig helg!
Redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.