Vem släcker ljusen? Och vad händer när det analoga radionätet försvinner?

5 dec

 

Observera att det här inlägget är från 2014. Sedan dess har regeringen beslutat att skjuta upp beslut om en eventuell övergång till digitalradio. 

 

Ibland händer det. Att det inträffar ett skarpt Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) samma dag som systemet för utomhusvarningar, Hesa Fredrik, testas. Som du säkert vet görs testet första måndagen klockan 15 i mars, juni, september och december. Sista månaden i varje kvartal alltså.

I juni 2012 drabbades Halmstad av lut i vattnet bara ett par timmar efter att tutorna hade testats. I måndags, på årets sista testdag, hände det igen – en industribrand på Hisingen i Göteborg ledde till att allmänheten fick en alldeles verklig varning om att gå inomhus för att undvika den giftiga röken.

Det här kan bli rätt förvirrande för de som bor på platsen. Är det ett test eller på riktigt? Ska jag gå in och sätta på radion eller vad? Därför väljer räddningstjänsten vanligen att avstå testet om det pågår en riktig händelse under samma dag. Det blir helt enkelt bara förvirrande att plötsligt också blanda in en övning. Ganska logiskt, eller hur?

Hos oss är testet lilla julafton, för det blir alltid mycket dialog i våra sociala kanaler. Den här gången frågade vi vad man ska göra vid VMA. Svaren var roliga och kreativa, till exempel: förbannar faktumet att man inte längre bygger skyddsrum. Går in på Twitter för snabb information och vilda rykten. Duck & cover och så vidare.

Här kommer facit: Gå inomhus. Stäng fönster, dörrar och ventilation. Lyssna på radio eller TV. Någon frågade också vad man ska göra vid testerna av signalen. Vid testerna behöver man inte göra något, även om man själv får öva hur mycket man vill. Vår systersajt Dinsäkerhet.se rekommenderar att du går igenom din krislåda och ser till att allt funkar, samt testar din brandvarnare samma dag som utomhustutorna testas.

I måndags fick vi också flera frågor om vad som händer med varningarna när det analoga radionätet släcks i framtiden. Den frågan har nyligen utretts av regeringen, resultatet finns här. En klart relevant fråga, eftersom radion är vår allra viktigaste kriskanal. De allra flesta har någon form av radio hemma, och vid elavbrott funkar det fint med bilradio, batterier eller en som går att veva upp eller laddas med solceller.

MSB:s experter svarar att skiftet av radionät bara innebär att utsändningen blir digital i stället för analog. Själva infrastrukturen kommer fortfarande vara densamma. Sveriges Radio P4 ska fortsatt vara beredskapskanal och sända Viktigt meddelande till allmänheten.

Däremot lär det bli så att vi alla måste skaffa radioapparater som fungerar med DAB+-teknik för att kunna få tillgång till varningsmeddelandena via radion. Även bilradioparken behöver rustas upp. Men det analoga nätet föreslås vara kvar fram till 20-talet. Vår plan är att återkomma med mer information om det här spännande ämnet så snart vi kan.

Igår torsdag inträffade en tragisk bussolycka på vägen mellan Kroksjön och Mossebo i Tranemo kommun. Vi är ingen nyhetskanal och skriver i mycket få fall om olyckor som sådana. Däremot har vi ett viktigt uppdrag i att skriva om samhällets resurser och stöd. Därför skrev vi igår en nyhet på vår webbplats om kommunens krisstöd och var den som ville kunde få hjälp. Krisstöd är en mycket uppgift som kommunen står för.

Nästa veckas stora händelse måste väl sägas vara Lucia. Då och genom hela denna ljusets månad gäller det att vara noggrann med eld. Den som tänder ljusen har ansvar för att släcka dem (eller delegera ansvaret till övrig part)! Så tycker i alla fall vi.

Vem tycker du ska släcka ljusen? Den som tände, sist ut eller… vem annars (Brandkåren gills inte som svar!)?

En härlig andra advent önskar vi,

Redaktionen

2 Replies to “Vem släcker ljusen? Och vad händer när det analoga radionätet försvinner?

 1. Det är meningslöst att ersätta FM-radion med nya radioapparater som inte fungerar med DAB+-teknik.

  DAB+-tekniken är ytterst sårbar för allehanda störningar, såsom atmosfäriska, eller avsiktliga störningssändningar, och kan därmed vara utslagen flera dygn.

  När en s.k DAB-mutiplex är utslagen så dör inte bara en radiokanal, som på FM, utan hela knippet av 15-30 radiokanbaler som distribueras i DAB-mutiplexen.

  MSB’s ledning har ett samhälligt ansvar att informera sig ordentligt och inte bara anlita ”experter” från Teracom, som är part i målet. De berättar bara den positiva sidan av DAB-myntet.

  Läs gärna bl. Kungliga tekniska Högskolans tekniska-ekonomiska analys i saken:
  http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/22004/Teknisk%20ekonomisk%20analys.pdf

  Ytterst, vem är det som bär ansvaret för när DAB+-tekniken vid ett VMA-meddelande inte fungerar? Är det Teracom, MSB eller Sveriges Radio?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.