Att kissa och bajsa när vattnet försvinner

9 dec

toa

Foto: Redaktionen, Krisinformation.se

När vi pratar krisberedskap handlar det ofta om vad du ska äta och dricka, hur du får värme och var du kan få information. Men kroppen behöver ju inte bara matas med energi – den vill göra sig av med det den inte behöver också.

Så, hur gör du för att kissa och bajsa när vattnet är borta? Vi frågade Dinsäkerhet.se. Här får du deras bästa toalettips i kris:

Så länge vattnet rinner:

Vid en kris kan vattenförsörjningen påverkas eftersom vattenverket och pumparna behöver el för att fungera. Men precis i början av till exempel ett strömavbrott kommer vattnet oftast som vanligt ur kranen. Så passa på att fylla upp några stora kärl medan det går. Förr fanns en tydlig instruktion via skriften Om kriget kommer om att tappa upp vatten i badkaret. Den idén är fortfarande användbar. Om du har bunkrat vatten kan du inledningsvis använda toaletten även om det blir ett vattenavbrott – spola i toaletten med hjälp av en liten hink vatten som du häller i direkt. Men kolla med din kommun vad som gäller, för säkerhets skull.

När du har inte har något vatten alls:

En utmaning! Nu behöver du vara uppfinningsrik. Samtidigt måste hygienen vara på topp. En kraftig plastpåse i toalettstolen kan användas som ”torrdass”. Knyt igen påsen efter toalettbesöket. Du kan bygga en toalett med till exempel en hink och kattsand. Det finns också påsliknande engångs-/papperstoaletter.

Smuts är grogrund för smitta och sjukdomar, speciellt om vattenavbrottet varar ett tag. Håll rent och vädra ofta och hastigt, även om bostaden är kall på grund av strömavbott. Även vid brist på vatten bör du tvätta ansiktet, händerna, underlivet, fötterna och armhålorna varje dag. Tvål och vatten är bäst, men behöver du hushålla med vattnet är tvättlapp och våtservetter ett bra alternativ. Har du blöjbarn eller äldre personer att ta hand om, kräver detta en hel del extra arbete om du inte har tillgång till vatten. Det samma gäller menstruation och skydd vid det. Tänk gärna igenom ett sådant scenario redan i dag för att vara förberedd.

Det är inte första gången något sådant här händer, så det finns rutiner. Kommunen kan efterhand placera ut nödtoaletter av typen BajaMaja. Kommunen kommer också att berätta ifall det sker förändringar i sophanteringsrutinerna till följd av vattenavbrottet.

Så får du tag i vatten:

Kommunen har ansvar för sina invånare både i vardag och kris och ska därför se till att det finns vatten. Kommunen har också i uppgift att berätta var detta vatten finns, sedan behöver du själv hämta det. Du behöver ha med dig egna, rena dunkar, hinkar etcetera, se ovan.  Oftast går det till så att kommunen ställer upp vattentankbilar vid exempelvis centrum, bibliotek och skolor. Vattnet kommer till exempel från någon av de platser som inhyser Sveriges nationella nödvattenlager.

Bra saker att ha hemma (underskatta inte mängden):

 • Vattendunkar, gärna med skruvlock och tappkran
 • Hinkar med lock
 • Våtservetter/babyservetter/tvättlappar
 • Plastpåsar
 • Kraftiga soppåsar/säckar
 • Plasthandskar
 • Sårtvätt, förbandslåda
 • Menstruationsskydd

Fler tips:

 • Bensinstationer har ofta stort utbud av hinkar och andra kärl
 • Butiker för båttillbehör kan vara en idé att titta i om man letar efter en enkel torrtoalett

Mer om förvaring av mat och vatten hittar du om du klickar här eller här.

Här finns film och podcast om krisberedskap.

PS: I en kris ska du lyssna på Sveriges Radio P4 (på din batteridrivna radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio!). Om du har internet, titta på kommunens webbplats och Krisinformation.se för att få veta mer. Eller ring 113 13 om det är en stor olycka eller kris som har inträffat. Men glöm inte att göra som vi människor har gjort i alla tider, knacka på hos varandra, prata och hjälps åt!

Redaktionens extratips: Tänk på att toalettens tank innehåller flera liter rent vatten! Det kan du använda om du behöver.

Har du något tips som du vill dela med dig av?

16 Replies to “Att kissa och bajsa när vattnet försvinner

   • Hej!

    Jag har vatten förvarat i plastdunkar med tättslutande lock. Dunkarna var rena och oanvända när jag började fylla dem med rent vatten. Byter vatten var sjätte månad och har provsmakat men inte känt någon bismak eller blivit dålig efteråt. Dunkarna har stått mörkt och svalt i källarförrådet. Jag har också ett sexpack 1,5 L PET-flaskor med lätt kolsyrat mineralvatten ståendes på samma ställe med samma omloppstid. Dessa har inte heller någon bismak när de används. /Pär

  • Hej Thomas!

   Vatten har olika lång hållbarhetstid beroende på hur rent det är från början. Som alltid gäller att lukta, smaka och känna, och att hålla kärlen som du tänker tappa upp i, absolut rena. I Sverige kloreras allt kommunalt vatten, läs mer hos Livsmedelsverket:

   http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Dricksvatten/Varfor-kloreras-fortfarande-dricksvattnet-i-Sverige

   Rekommendationen ifall du tappar upp vatten direkt från kranen, är att du förvarar det mörkt och svalt. Då kan du räkna med att det håller sig fräscht i minst en vecka. Läs mer på DinSäkerhet.se:

   http://www.dinsakerhet.se/Din-krisberedskap/Mat-och-vatten/Vatten-pa-dunk—upptappat-vatten/

   Om du själv behandlar vattnet med t ex klorpreparat, kan det hålla betydligt längre, men du behöver läsa på för att göra rätt. Fråga i butiker som säljer båt- husvagns- eller friluftstillbehör.

   Tips på metoder för vattenlagring från Civilförsvarsförbundet:
   http://www.civil.se/tips-rad/vatten/

   Jag är säker på att det finns läsare här som har fler tips, ös på!

   • Nej, allt kommunalt dricksvatten kloreras inte i Sverige. Dessutom kommer säkerligen klordoseringen att minska där det används idag, när det installeras UV-ljus för desinfektion.

   • ”Minst en vecka”. Jag blir fan förbannad när jag läser sånt. Är det ni som ”upplyser” folk? Håller knäckebröd i minst två veckor då?

    • Hej Karl!

     Förslaget på en vecka kommer från Försvarsberedningen som kom strax före jul. Vad är det som gör dig förbannad? Törs inte svära på hur långt bäst före-datum det är på knäckebrödet, men jag vågar lova att det är betydligt längre än två veckor.

     /Jeanna, vakthavande redaktör.

     • Okunskapen gör mig förbannad. Jag vet en som smaktestet sitt 4 år gammalt lagrade vatten utan att finna något problem. Att då ange ”minst en vecka” sätter griller i folk huvud på ett oansvarigt sätt. Det spelar väl ingen roll att Försvarsberedningen skrivit så någonstans om det sen genom er blir till helt uppenbart missvisande information till allmänheten?
      ”Törs inte svära på bäst-före datum”? Vad är det för nivå? Jag kan själv utläsa sådan information på paketet om jag verkligen hade undrat och inte varit sarkastisk.
      Jag trodde MSB hade mer koll än vanliga ointresserade människor.

    • Det är svårt att ge generella rekommendationer; Livsmedelsverket som ansvarar för tillsyn av vattnet i Sverige och för att säkra tillgången till friskt vatten, talar om ett par veckors lagring men sedan vet vi ju att en del lagrar vatten i 6 månader eller mer.

     Fryst vatten i PET-flaskor och att ha några backar mineralvatten stående tycker jag är bra nybörjartips.

  • Tips: ställ några 5L vattendunkar i frysen. Vattnet håller längre och håller dessutom frysen kall längre om strömmen går.

   Har googlat i oändlighet över hur detta med vattens hållbarhet ligger till. Vissa hävdar att det håller i princip oändligt länge om man bara använder rena täta kärl. Andra hävdar att man bör byta det varannan vecka…

 1. Pingback: Överbelastningsattack, storm och krisberedskap | Krisinfobloggen

 2. Pingback: Is, pulver och stormen Egon | Krisinfobloggen

 3. Pingback: Hänt i vecka 9: Om IT- och telestörningar och din egen krisberedskap | Krisinfobloggen

 4. Hej , vi som bor på landet har ofta egna vattenbrunnar, och kanske egna odlingar, samt kan fly till skogs om fienden anländer, Men vi har inte Hesa Fredrik. Honom saknar vi som växte upp i städerna på 40-talet när hans trygga hesa stämma ekade mellan kvarteren. ”Så länge vi har Hesa Fredrik kan vi vara lugna skrek vi mellan stötarna. Nu kräver vi på landet att också få rätt till den raspiga gamla stämman i varje socken. Kyrkklockorna skriver MSB ingenting om, trots att även dom är med i det landsomfattande totalförsvaret och dess varningsssystem. Dock riskerar landsbygdens egen Hesa Fredrik ”kyrkklockan” att tystna nu när den ena kyrkan efter den andra läggs i malpåse och larmfunktionen riskerar att haverera pga dålig skötsel eller avgnagda ledningar då kyrkråttorna snart är de enda besökarna i dessa Gudsförgätna lokaler.
  Hälsningar Pontus i Lommeland

  • Hej Pontus!

   Och tack för din kommentar! Hesa Fredrik placerar kommunen ut utifrån risk- och sårbarhetsanalyser, så om du bor någonstans där Hesa Fredrik inte finns beror det troligen på att du inte har några större ”hot” i närheten. Det kan vara industrier, stora vägar och liknande. Om något sker i ditt område kommer du ändå blir varnad, först och främst med sms som skickas ut vid VMA. Om du har fast telefon blir du också uppringd där och får höra VMA:t uppläst för dig. Sedan får du fler detaljer via din lokalradiokanal. Hälsar Jeanna, redaktör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.