Överbelastningsattack, storm och krisberedskap

12 dec

Under veckan har många Teliakunder haft problem med sitt internet eftersom någon eller några har riktat mycket trafik mot Telias så kallade DNS-servrar. En DNS-server ser till att du kommer till rätt ställe när du skriver in en adress i webbläsaren. Belastningsattacken var egentligen inte riktad mot Telia utan mot ett spelbolag men drabbade ändå Telias kunder.

Vi har fått många frågor om attackerna till vårt Twitterkonto. De allra flesta undrar vad myndigheterna gör och vem som har ansvar för IT-säkerhet. Någon undrar också om vi på Krisinformation.se för statistik över den här typen av störningar. Det gör vi inte. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och deras funktion CERT-SE har ansvaret för samhällets informations- och internetsäkerhet. CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) och ska stödja samhället med att hantera och förebygga IT-incidenter.

När det gäller privatpersoners internetuppkoppling så handlar det om ett avtal mellan personen och leverantören. Operatörerna är skyldiga att se till att deras nät och tjänster uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet. Ansvaret för att internettjänsterna fungerar gäller även vid kris. Detta innebär dock inte någon garanti för att det alltid fungerar. Den myndighet som har tillsynsansvar, det vill säga håller koll på att operatörerna uppfyller kraven heter Post- och telestyrelsen, PTS. Här kan du läsa mer om PTS åtgärder.

Krisinformation.se valde att inte skriva någon nyhet om överbelastningsattackerna i början av veckan. Det berodde på att vi inte hade någon information om att samhällsviktig verksamhet drabbades av attackerna. När det gäller samhällsviktig verksamhet är man förberedd på många typer av störningar. Om du vill kan du läsa mer om informationssäkerhet på Informationssäkerhet.se.

Vi förstår att det är tråkigt att som konsument bli drabbad av den här typen av problem och för oss som bara finns på internet (nåja, vi finns i verkligheten också, men vi kommunicerar bara med er via webben) är det naturligtvis problematiskt. Det är viktigt att både internet och telefoni fungerar, både till vardags och i kris. Det är knappast sista gången som en överbelastningsattack utförs och vi arbetar ständigt med frågan om hur vi kommunicerar när det inte finns el eller internet.

Annars är helgens viktigaste fråga vädret. SMHI varnar för stormbyar längst ned i sydväst i kväll och i natt. Räddningstjänst Syd ger några tips på sin hemsida, till exempel att man ska plocka in lösa föremål utomhus. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för flera län, följ läget på deras hemsida.

Tänk också på att storm kan innebära risk för strömavbrott. Du som har läst vårt inlägg om krislåda vet redan vad du behöver ha hemma. Klicka här för lista! Rent vatten, batteridriven radio, mat som inte behöver tillagas och något att hålla värmen med är några tips. Numera vet ju du som läser vår blogg också hur du gör för att kissa och bajsa om vattnet försvinner. Läs här!

I övrigt: ta det lugnt om du måste ut i trafiken, håll dig uppdaterad, lyssna på din lokala P4-kanal och följ SMHI. Trafikverket ställer in flera tåg så om du ska ut och resa föreslår vi att du dubbelkollar att ditt tåg verkligen går.

Nästa vecka återkommer vi med information om jultrafiken. Tills dess önskar vi dig en trevlig helg!

/Redaktionen

One Reply to “Överbelastningsattack, storm och krisberedskap”

  1. Fast hur troligt är det egentligen att attacker mot ett spelbolag sänker Telias DNS servrar i rätt så specifika områden runt Stocholm, Linköping, Östersund och skåne?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.