Kommunikation vid långvariga strömavbrott

29 dec

Vad gör du om din uppkoppling till internet försvinner efter en storm? Hur hittar du information om vad som har hänt om du inte kan ringa de ansvariga och fråga? Under långvariga strömavbrott måste de ansvariga kommunicera med allmänheten via alternativa kanaler.

Krisinformation.se har låtit företaget Markör utföra en undersökning om detta – Rapport – Kunskapsoversikt gallande kriskommunikation utan el telefon och internet. Markör har intervjuat några av aktörerna som haft ansvar under allvarliga höststormar om hur de gjorde för att nå allmänheten när de vanliga kanalerna inte räckte till. Markör intervjuade också några drabbade privatpersoner om deras upplevelser av detta.

Aktörerna ser radion en central, stabil kanal för information om händelser och kriser. Privatpersoner som har exempelvis en batteriradio eller vevradio som fungerar under strömavbrott kan också ta del av ansvariga aktörers information om händelser. Men alla nås inte av radion av olika orsaker. Allt fler lyssnar på radio via internet. Andra kanske inte känner till att P4 är beredskapskanalen som man ska lyssna på vid kris. Radion når inte heller personer som inte förstår de språk som lokalradion sänder på eller de som inte kan ta till sig informationen av andra skäl. Radion kan också gå ner tillfälligt.

Kommuner, länsstyrelser, räddningstjänster och exempelvis elbolag arbetar därför även på andra sätt för att få ut information när långvariga strömavbrott inträffar. De sätter upp informationscentra, kontaktpunkter. De engagerar frivilliga, skickar ut informationsbussar och genomför dörrknackning, arbetar speciellt med att hjälpa utsatta som äldre och sjuka, för att nämna ett fåtal. De här arbetssätten ser ut att fungera bra, men de kan troligen också utvecklas. För att det ska kunna ske krävs en dialog och samarbete mellan aktörer med ansvar för kriskommunikation.

Krisinformation.se får många frågor om hur man får information när internet inte fungerar. Många undrar också hur man som privatperson kan förbereda sig för händelser och kriser. De som intervjuats i undersökningen ser som sitt eget ansvar att söka upp information om vad som har hänt och de som har varit med om en händelse väljer ofta att förbereda sig inför liknande situationer i framtiden. Vi tolkar det här som önskemål från allmänheten om förebyggande kriskommunikation från ansvariga aktörer. En god start skulle kunna vara att i förväg berätta var någonstans i kommunen värmestugor eller informationscentra kan sättas upp vid en händelse.

Krisinformation.se hoppas på en fortsatt diskussion om kommunikation med allmänheten under långvariga strömavbrott och bidrar gärna med våra erfarenheter.

Ge oss gärna synpunkter på det här problemområdet eller dela med dig av dina egna erfarenheter.

Rapport – Kunskapsoversikt gallande kriskommunikation utan el telefon och internet

18 Replies to “Kommunikation vid långvariga strömavbrott

 1. Hej!
  Tack för bra information. Vill bara tipsa om oss radioamatörer som kan upprätta samband och kommunikation både på korta och långa avstånd. Ta gärna kontakt med SSA, Sveriges SändarAmatörer eller lokala radioklubbar för mera info.
  Bästa hälsningar
  Per

  • Tack för bra tips! Vi fick faktiskt veta att vi har radioamatörer här i huset så vi ska definivt forska vidare i detta. /Jeanna, red.

   • Hej!
    Vad bra, det verkar som om vi radioamatörer ofta glöms bort trots vår kunskap och innehav av radioutrustning. Vid större katastrofer utomlands är radioamatörer ofta med och upprättar samband. På dessa ställen funkar ingen kommunikation alls och då kan radioamatörernas bidrag vara otroligt viktigt. Lycka till med fortsatta arbetet.
    Bästa hälsningar
    Per

 2. Vad ska man göra när våra ”framsynta” politiker släcker det analoga radionätet om några år? Folk lär nog slänga radioapparaterna & lyssna på opålitlig webradio istället för att kosta på sig DAB mottagare. Stör nån ut Internet får ingen information.

  • Hej Ulf!

   Ber om ursäkt för det sena svaret.

   Så här säger MSB:s experter i ett tidigare blogginlägg här: MSB:s experter svarar att skiftet av radionät bara innebär att utsändningen blir digital i stället för analog. Själva infrastrukturen kommer fortfarande vara densamma. Sveriges Radio P4 ska fortsatt vara beredskapskanal och sända Viktigt meddelande till allmänheten.

   Däremot lär det bli så att vi alla måste skaffa radioapparater som fungerar med DAB+-teknik för att kunna få tillgång till varningsmeddelandena via radion. Även bilradioparken behöver rustas upp. Men det analoga nätet föreslås vara kvar fram till 20-talet. Vår plan är att återkomma med mer information om det här spännande ämnet så snart vi kan.

   Läs detta här: https://blogg.msb.se/krisinformation/2014/12/05/vem-slacker-ljusen-och-vad-hander-nar-det-analoga-radionatet-forsvinner/

   /jeanna, red.

   • DAB-nätet är mycket sårbart och kräver en omfattande tillhörande infrastruktur, som behöver fungera, för att DAB-nätet skall fungera.

    Vid en krisstituation där ex-vis varken el, telekommunikationer och Internet inte fungerar, så kommer därmed DAB-nätet inte att fungera.

    En FM-sändare kräver ingen omfattande fungerande infrastruktur. En FM-sändare fungerar med ett bilbatteri, solpaneler (för laddning av bilbatteriet), och en mikrofon. Det är vad som krävs, för att komma ut med meddelanden till allmänheten.

    Detta borde varje kommun införskaffa, och ha på hyllan. Lita inte på att Sveriges Radio eller den privata radion kommer att fungera.

    Är man en privatperson som vill ha information, under en krissituation, så är en satellit-telefon, satellit-TV-mottagare, bredband via satellit, ett par bilbatterier, solpaneler, och en ev. benisn -generator användbart, som inte kostar mycket att anskaffa.

    • Tack för dina synpunkter Dennis. Vi lär få anledning att återkomma till det spännande ämnet kommunikation i alternativa kanaler framöver. /h e, red

 3. Hej.
  Jag är också Radio amatör. Eftersom jag har mångårig vana vid Radio kommunikation även senaste teknik.Därför vore det smart för oss att få tillgång till Rakel systemet för att kunna bistå vid katastrofer och dyl.För snabb kontakt med medborgare i kris.

  • Kan ni vara vänliga och berätta vilka dessa ”MSB:s experter svarar att skiftet av radionät bara innebär att utsändningen blir digital i stället för analog.” är?

 4. Pingback: Hänt i vecka 9: Om IT- och telestörningar och din egen krisberedskap | Krisinfobloggen

 5. Pingback: Civliv beredskap: Så arbetar kommuner med trygghetspunkter – Krisinfobloggen

 6. Pingback: Tema krisberedskap: Om krisen kommer – Krisinfobloggen

 7. Hej
  Där finns även FRO frivilliga radio organisationen som utbildar för civilt och militärt behov som ni kan ta kontakt med.

 8. Radioamatörer kan säkert sitt gebit, men var hitta dem i ett nödläge. Deras relästationer faller också ifrån vid långvariga strömavbrott.
  I var och varannan fastighet finns en jägare med en jaktradio. Varför inte låta radioamatörerna kommunicera och länka samtal via jaktradiofrekvenser?
  Handburna jaktradioapparater kan fås med torrbatterier och blir oberoende av strömförsörjning. De når några kilometer och ett budskap kan säkert länkas över större avstånd. Tillförlitligheten till mobilnät och annan digital trafik finns ej i ett krisläge. Samordna någon jaktradiokanal som nödkanal vid krissituationer.
  När blåljusmyndigheterna tagit bort sina analoga system faller deras kommunikation också vid långvariga strömavbrott.
  Åke D

  • Hej Åke,
   Intressanta tankar. Det vore väldigt bra om radioamatörer och den som har jaktradio kan hjälpas åt att informera/kommunicera vid händelser där internet och mobiltelefonin inte fungerar. Vi tar med oss detta när vi diskuterar ämnet nästa gång.
   Emanuel, redaktionen.

  • Jag är sändaramatör och har en station och 3-meters antenn på taket för VHF. Den når flera mil och jag välkomnar en ny nödkanal som SOS Alarm och alla med VHF radio kan använda då mobilnätet ligger nere. SOS Alarm borde egentligen alltid lyssna av en nödkanal på VHF-bandet. Vi är väldigt sårbara utan alternativa kommunikationsvägar i nödsituationer.

   • Hej Niklas! Tack för din kommentar och dina tankar om att larma via VHF. Till sjöss finns ju redan den möjligheten i dag. VHF-kanal 16 är sjöfartens internationella nödkanal, som passas dygnet runt av personal på sjö- och flygräddningscentralen. Framför gärna din idé till SOS Alarm. Jag önskar dig en fortsatt bra måndag. Med vänlig hälsning, Emanuel, redaktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.