Hotet från yttre rymden…

20 jan

Bildgrafik: NASA/JPL-Caltech

Asteroiden 2004 BL86 är 500 meter stor och på väg mot jorden. Men var lugn. Den passerar oss med god marginal. Den 26 januari flyger stenen förbi oss på cirka 1,2 miljoner kilometers avstånd. Det är tre gånger avståndet mellan jorden och månen.

Det låter som ett långt avstånd men i den tomma rymden räknas det som sällsynt nära för ett så stort objekt. Nästa gång en asteroid passerar oss så nära är år 2027. På amerikanska Nasa kan du läsa mer om 2004 BL86.

Det är ytterst sällan som jorden träffas av lite större stenar. Men det var det som hände den 15 februari 2013. Då slog en meteor ner i ryska Uralbergen. Sex städer drabbades och hundratals innevånare skadades, de flesta skar sig på glas som splittrats. Här kan du läsa vad svenska Rymdstyrelsen skrev om händelsen. Du kan också läsa vad vi skrev på bloggen. Vi har också en sida på Krisinformation.se som handlar om objekt från rymden. Nasa har också en sida där du själv kan se vilka asteroider som närmar sig jorden.

Det är inte bara fallande stenar som kan orsaka problem. I september skrev vi på bloggen om solstormar. Solstormar är inte ovanliga. Oftast märker vi inte av dem, men i värsta fall kan de störa elförsörjning och kommunikation på jorden.

Så det är inte bara för att beundra vackra stjärnor som vi och resten av världens krisberedskapsorganisationer blickar uppåt nu och då.

/Redaktionen

One Reply to “Hotet från yttre rymden…”

  1. Pingback: I väntan på bekräftad information | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.