Radioamatörer hjälper samhället vid kris

10 feb

tore-radioamator

FOTO: Erik Nyberg

I dag gästas Krisinfobloggen av Tore Andersson som är ordförande i SSA, Sveriges sändareamatörer. Tore är radioamatör och i bloggen berättar han om hur han och hans kolleger kan vara en viktig resurs vid kriser och allvarliga samhällsstörningar.

I Sverige finns det drygt 12 000 licensierade sändaramatörer. Hemma hos dem finns ofta en hel del mobila och bärbara utrustningar, alltså radiostationer som kan användas för talkommunikation eller olika former av digital dataöverföring. De här radiostationerna kan användas som alternativ om samhällets vanliga kommunikationssystem av ett eller annat skäl slutar fungera, till exempel vid en större storm som påverkar el- och telenäten.

Några radioklubbar, föreningar för sändaramatörer, har även tillgång till radiolänkutrustning som kan användas för höghastighetsöverföring av datakommunikation liknande internet. Den kan användas för text och bildöverföring.

När el- och telenätet gick ner under stormarna Gudrun och Per hjälpte många svenska sändaramatörer till. De kunde bland annat komplettera kommunens hemtjänst med kommunikationsresurser. Genom att det oftast finns flera sändaramatörer på en ort kan de bidra till att upprätthålla kommunikation under en längre tid. Just uthållighet är mycket viktigt vid en samhällsstörning.

Den 11 september 2001 slogs stora delar av mobil- och telenäten i New York ut på grund av tekniska skador eller överbelastning. Då upprättade sändaramatörer alternativ radiokommunikation på uppdrag av myndigheterna i New York.

På många av öarna i Karibien finns krisradionät där sändaramatörer ingår. Amatörerna aktiveras vid risk för stormar och andra större störningar i de allmänna kommunikationsnäten. Även i Asien har radioamatörer använts som extra kommunikationsresurs i samband med räddningsarbete vid större naturkatastrofer.

I Sverige deltar en stor andel av de aktiva radioamatörerna i utbildningar som FRO, Frivilliga Radio Organisationen, eller lokala radioklubbar arrangerar. De lokala klubbarna samarbetar ofta med kommunernas FRG, Frivillig resursgrupp. Amatörerna tränas i att upprätta radionät och att samverka med personal från kommuner och andra myndigheter.

Är du själv intresserad av att bli radioamatör? Sök gärna kontakt med lokala radioklubben! Eller SSA, Sveriges Sändareamatörer och FRO.

/Tore Andersson ordförande SSA.

4 Replies to “Radioamatörer hjälper samhället vid kris

  1. Pingback: Bra reklam för amatörradio! - SA3BPE

  2. Jag vill ta tillfället att informera om AMPRnet Sverige, en förening av amatörradioklubbar i vardande med syftet att förvalta den svenska delen av IPv4-adressrymden 44.0.0.0/8 som i Internets barndom allokerades för radioamatörers forskning, utbildning och samhällsnyttiga aktiviteter. Efter en aktiv pionjärfas under 90-talet och en bit in i 2000-talet görs nu en omstart med institutionell förankring. Ett samarbete med SUNET, det svenska universitetsnätet gör det möjligt att göra samh’ällsnyttiga amatörradioresurser på Internet mer lättillgängliga för organisationer med beredskapsansvar. Alltfler amatporradiolubbar runt on i landet kopplar nu upp sig mot en lokal accesspunkt för SUNET och ansluter sina fjärrstyrda radiostationer, repeatrar, sensornätverk, radiofyrar, etc och bidrar samtidigt i viss mån med etablering av redundanta kommunikationslänker som kan användas när andr länkar fallerar. Mer information på AMPRnet Sveriges hemsida http://www.se.ampr.org.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.