MSB avslutar sin stora ebolainsats i Västafrika

12 feb

kalas

Stort kalas för en 13-årig flicka som överlevt ebola.

Ebolaepidemin i Västafrika är på väg att klinga av och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avslutar därför nu sin insats i regionen. Martin Sjöholm, chef för MSB:s insats på plats, befinner sig i Liberias huvudstad Monrovia. Här berättar han om tiden i Västafrika.

– Antalet fall av ebola har minskat drastiskt de senaste veckorna till väldigt låga nivåer. Behoven av ebolacenter är inte lika stort längre. Nu avvecklar vi insatsen, sluter cirkeln och lämnar området med flaggan i topp.

Kommer MSB lämna Västafrika helt och hållet?

– Vi kommer att finnas kvar ett tag och kommer eventuellt att delta i ett mindre ebolaprojekt i Greenville där MSB stödjer flera mindre hälsocentraler. MSB ska hjälpa dessa att ta emot patienter som man misstänker har ebola på ett säkert sätt. Vi ska även se till att vatten och sanitet fungerar, eftersom det är väldigt viktigt vid vård av ebolasjuka.

martin

Martin Sjöholm ansvarar för MSB:s insats i Monrovia. Stövlarna på bilden är en del av den skyddsutrustning som personalen har använt.

Innebär detta att utbrottet är över?

– Inte helt över, men det går verkligen åt rätt håll. I Liberia var det bara fem nya fall förra veckan och nu har man en större möjlighet att följa smittspridningsvägarna. Vi håller tummarna för att utbrottet snart är över.

Hur ser du på insatsen?

– Det har känts väldigt bra att kunna hjälpa till. Jag är stolt över den svenska insatsen. Det har varit en intressant men arbetsam resa med många svängningar där flexibilitet har varit ledordet. På det stora hela har det fungerat bra. Ingen i personalen på hälsocentrat har blivit smittade av ebola vilket tyder på att vi har arbetat bra med säkerheten.

Vilken nytta har Sverige och MSB gjort när det gäller utbrottet?

– Den svenska insatsen har bland annat bidragit till att stoppa spridningen av epidemin. 55 procent av de smittade på vår anläggning överlevde, vilket är högt i sammanhanget. Vi har även tagit hand om hanteringen av vatten, sopor, lager, och mycket annat i centrat.

talt

Delar av MSB:s camp i Monrovia.

Vad händer med all utrustning som satts upp?

– Nu ska tält och annan utrustning tas ner, packas, saneras och sedan magasineras i Liberia för att kunna sättas upp igen om det skulle uppstå ett nytt ebolautbrott.

Vilket är ditt starkaste minne från insatsen?

– En av de starkaste upplevelserna är av en 13-årig tjej som var väldigt sjuk i ebola. Vi trodde att hon var döende. En av våra sköterskor sa till henne att ”nu får du krya på dig så syns vi utanför”. Det visade sig att hon klarade sig. Det var fantastiskt. Vi firade med ett stort kalas med glass och ballonger.

 

2 Replies to “MSB avslutar sin stora ebolainsats i Västafrika

  1. Pingback: Skid-VM, fredag den 13:e och gräsbrandsrisk | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.