Skid-VM, fredag den 13:e och gräsbrandsrisk

13 feb

 

 

I måndags skrev vi om två saker hos oss på Krisinformation.se och båda blev omdiskuterade i våra sociala kanaler. Det ena gällde att Arbetsförmedlingens webbplats gick ner som följd av en överbelastningsattack.

Det är väl ingen samhällskris! tyckte några och det kan vi förstå. Att en webbplats går ner och gör myndigheten otillgänglig på internet kan dock mycket väl skapa en förtroendekris bland medborgarna. Varför funkar inte sajten, vad har hänt, när kommer den upp igen? Vi stöttar gärna myndigheter med att nå ut med sin information när sådant här händer. Vi berättar exempelvis var du kan ringa för att komma i kontakt med handläggarna och vilka andra kommunikationskanaler som finns. Här kan du följa Arbetsförmedlingen på Facebook.

De andra som hände i våra flöden var att vi delade med oss av SMHI:s information om att gräsbrandsäsongen är igång.

Ha! Gräsbrand! Det är ju snö ute, tyckte några. SMHI:s snödjupskarta visar dock att ganska stora delar i söder har barmark nu. Kolla här. Och hur konstigt det än låter uppstår gräsbrandrisken just som snön smält bort. Fjolårsgräset tar lätt fyr och därför ska man vara försiktig med att elda på det. Risken sjunker dock i takt med att nytt gräs växer fram. Läs mer här.

Sedan var det förstås lite roligt att det på kartan såg ut som att det var brandrisk mitt i några svenska sjöar. Den listige kunde dock räkna ut att det gällde öar…

Sportlovsveckorna inleddes för övrigt med stormen Ole som drabbade Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län. Som tur var blev konsekvenserna i Sverige mycket lindriga. Norge hade det däremot betydligt blåsigare. Läs mer om Ole och dess konsekvenser i vårt grannland på norska Yr.no.

Ja, den första sportlovsveckan är alltså snart över men fler följer. Ska du ta bilen till fjällen? Läs Trafikverkets tips först. Vet du hur du ska bete dig i en pulkabacke eller när du åker utför? Vad kan du om laviner? Har du de kunskaper som krävs när du ger dig ut på isen ? Ta det säkra före det osäkra och kika igenom det material som finns på vår systersajt Dinsäkerhet.se om hur du får ett säkrare sportlov. Kom ihåg att vintern inte bara till för unga – även du som är äldre mår bra av att komma ut. Här hittar du tips på hur du bäst klarar av halka och kyla.

Vi har också en positiv internationell nyhet. Arbetet med att bekämpa ebola i Västarfrika fick stor uppmärksamhet i höstas. I veckan kom beskedet att antalet nya fall av sjukdomen nu är nere på så låg nivå att MSB börjar avveckla delar av sin verksamhet i Liberia. Läs mer om hur arbetet i kampen mot ebola fortsätter.

På hemmaplan är det snart dags för skid-VM, som arrangeras i Falun och börjar nu på onsdag. Den 27 februari invigs dessutom årets Vasaloppsvecka vid målområdet i Mora. De här två stora evenemangen kommer enligt Trafikverket utsätta infraskturen för ett hårt tryck. Om du ska resa till eller i Dalarna under den här tiden är ett tips att hålla koll på trafikläget innan du ger dig av. På Trafikverkets webbplats kan du se om det finns vägarbeten eller annat som gör att din resa tar längre tid. Läs Trafikverkets tips inför skid-VM här.

Förresten, du vet väl att det är fredag den 13:e i dag? Men vilken risk innebär den här dagen för oss människor egentligen? MSB har tittat på just fredagar i februari. Läs här.

Ta det lugnt i helgen! Allt gott,

Redaktionen

fjallen1

Foto: Emanuel Zimmerman

One Reply to “Skid-VM, fredag den 13:e och gräsbrandsrisk”

  1. Pingback: Mycket om Danmark på svenska Krisinformation.se | Krisinfobloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.