Mycket om Danmark på svenska Krisinformation.se

20 feb

storify kopenhamn2

Just nu är det mycket om Danmark hos svenska Krisinformation.se. Igår brann det rejält i ett skrotupplag utanför Köpenhamn och röken drog in mot Skåne. Räddningstjänsten Syd var snabbt ute med information för att lindra eventuell oro bland skåningarna.

Ingen har nog missat att Köpenhamn drabbades av ett attentat under helgen som gick. Flera personer miste livet. Här hittar du vår länklista till de danska och svenska myndigheter som ansvarade för att informera om händelsen. Där kan du också läsa den svenska Säkerhetspolisens bedömning. De undersöker hur händelserna kan påverka oss i Sverige och berättar också att hotnivån ligger kvar på samma förhöjda nivå här som innan attackerna i Köpenhamn.

Själva är vi otroligt imponerade av hur de danska myndigheterna informerade allmänheten under själva händelsen. Med Köpenhamnspolisen i spetsen såg de hela tiden till att medborgarna visste vad som hände och att mer information skulle komma så fort myndigheterna fått veta något nytt.

Beredskapsstyrelsen, MSB:s motvarighet i Danmark, påminde också medborgarna om att hjälpa till att sprida bekräftad information för att motverka rykten. Ett budskap som vi som bara jobbar med bekräftad myndighetsinformation givetvis jublade högt åt. Ibland pratas det om att sociala medier kan skapa problem, eftersom det lätt kan spridas rykten och felaktig information där. Så tänker inte vi. Istället ska vi vara duktiga på att snabbt sprida riktig information så inga rykten hinner få fäste.

Att studera de danska aktörernas framgångsrika kommunikationsarbete under helgen är en klar inspiration för oss och säkert många fler som arbetar med kommunikation. Här kan du se en sammanställning av tweets från danska myndigheter som vi har gjort. Säg gärna till om du kommer på någon källa som du tycker att vi borde ha med!

I övrigt kan vi konstatera följande:

• Skid-VM har startat. Våra länktips från förra veckan är fortsatt aktuella.
Pollenrapporten släppte årets första prognos i dag! Ett säkert vårtecken.
• Nu är det nästan helg!

Ta hand om er,

Redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.