Du har ett eget ansvar (faktiskt!)

5 jun

Fyra måndagar om året är extra spännande tycker vi på redaktionen. Det är när VMA-tutorna testas utomhus. Det finns omkring 4 500 tutor uppsatta runt om i Sverige, oftast i tätorter med mer än 1 000 invånare.

Det är en del av varnings- och informationssystemet VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som används vid olyckor och allvarliga händelser eller för att varna för och informera om något som kan få allvarliga följder för människors liv och hälsa. Då hörs en hög signal utomhus och du kan lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.

Vi har märkt att kunskapen om VMA generellt är ganska låg, många vet inte ens att den här varningen finns eller vad de ska göra om tutorna ljuder skarpt någon gång. Därför har MSB satt samman en mycket smart FAQ med vanliga frågor och svar.

Vi på Krisinformation.se uppmärksammar alltid testet av tutorna, framför allt för att smygbilda er som läser så att ni ska känna er mer bekväma om en varning eventuellt utfärdas nära er någon gång.

Den här gången blev testets stora snackis att tutorna uteblev i Stockholms innerstad och flera andra orter. Vi som jobbar med de här frågorna vet att det inte är så konstigt som det låter: tutorna överraskar med att vara tysta på ett antal platser varje gång och det är just därför man testar fyra gånger per år. För att hitta fel och åtgärda dem.

Vi oroar oss med andra ord inte över det. Men däremot över en annan tendens som vi ser allt oftare: att många som skriver till oss inte riktigt har koll på det här med eget ansvar. Självklart har staten och myndigheterna ansvar för att informera Sveriges invånare när något akut inträffar. Men du som medborgare har också ett stort ansvar i att ta del av informationen och att ta den till dig.

Du har själv det yttersta ansvaret för din egen hälsa både till vardags och i kris. Om något allvarligt inträffar i samhället tror vi att utfallet har störst chans att bli lyckosamt om vi alla bidrar så gott vi kan. Att sitta och vänta på att bli informerad eller instruerad ter sig inte som något bra alternativ.

Det här är inget vi säger för att göra det enklare för oss själva. Utan för att vi vet att hela krishanteringen, ja, hela samhället faktiskt, tjänar på att medborgarna är alerta och själva bidrar med det de kan. Myndigheterna vare sig kan eller vet allt, vi behöver din hjälp för att på bästa sätt lösa en kris eller samhällsstörning. Inte minst behöver vi alla hjälpas åt med att ta hand om varandra.

Varför inte redan nu ta reda på vad du kan göra för att underlätta för dig själv och de i din närhet om krisen kommer? Packa en krislåda, fyll vattendunkar, skaffa en batteridriven radio, köp en solcellsladdare till din telefon om du vill vara säker på att kunna använda den om elen försvinner. Faktum är att det finns jättemycket att göra själv! På internet finns massor av inspiration, googla loss! Dinsäkerhet.se har en smart checklista här.

I övrigt då? Ja, under veckan har vi noterat att flera medier har skrivit om coronaviruset MERS-CoV. Sjukdomen är vanligast i Saudiarabien, men under veckan rapporterade WHO att en koreansk man smittats efter en resa till arabiska halvön. I Sverige har vi inte haft några fall av viruset, men Folkhälsomyndigheten följer läget noggrant.

I helgen är det Sveriges nationaldag, vilket vare sig man firar eller inte innebär röd dag i kalendern. Vi hoppas att du får en riktigt god och solig helg!

/Redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.