Nadia håller huvudet kallt när larmet går

16 jun

Copyright/Foto: Melker Dahlstrandmelker@dahlstrand.se+46-70-630 20 88

Nadia Jelili. Foto: Melker Dahlstrand.

Som brandman är du aldrig riktigt förberedd på vad som väntar när larmet går och det gäller att hålla huvudet kallt. Den svåraste händelsen brandmannen Nadia Jelili upplevt i sitt arbete var en trafikolycka där en man som precis trimmat sin bil hade krockat i 200 kilometer i timmen. I baksätet hittade de hans två små barn.

– Pappan omkom, men barnen klarade sig oskadda. Jag blev väldigt illa berörd, säger Nadia Jelili brandman på Södertörns brandförsvar i södra Stockholm.

– Det svåraste med att vara brandman är att prioritera när man kommer ut på en olycka eller brand. Då gäller det att hjälpa de som mest behöver det först. Det är också väldigt jobbigt när det är barn inblandade, då måste du vara väldigt lugn. Tankarna och känslorna kommer ofta efteråt.

Även om det stundtals är ett väldigt tufft arbete så är det ett väldigt varierande och utvecklande yrke.

–Du vet aldrig hur en dag kommer att se ut. Jag uppskattar också att man träffar många människor. Den starka gemenskapen på brandstationen är också väldigt viktig för att man ska trivas.

Vid ett larm har Nadia och hennes kollegor 90 sekunder på sig att lämna stationen. Det vanligaste larmet är trafikolyckor på E4:an och automatiska brandlarm, men även bränder, hjärtstopp och drunkningstillbud.

– När larmet går måste du släppa allt du håller på med. Ibland är vi i simbassängen och tränar. Då kan det bli riktigt stressigt att byta om och hinna iväg med brandbilen. Någon gång har det hänt att jag har behållit de blöta badkläderna på under larmstället.

Nadia Jelili jobbar också med att utbilda invandrare i förebyggande brandskydd. Hon besöker ofta SFI, Svenska för invandrare, och andra skolklasser för att berätta om hur man undviker bränder i sitt hem och att det är viktigt att ha brandsläckare och brandvarnare.

– Många saknar de grundläggande brandkunskaperna. Att jag har utländsk bakgrund och talar lite arabiska gör det nog lättare att nå fram hos invandrare. Det är väldigt roligt och intressant att träffa människor från många olika kulturer.

Läs mer om Räddningstjänstens uppdrag på Krisinformation.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.