Ebba leder samverkanskonferens om flyktingsituationen

7 okt

Varje vecka håller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en nationell samverkanskonferens med olika myndigheter och organisationer. Ebba Hallsenius är handläggare vid MSB:s samordningsfunktion och är en av de som planerar och leder konferenserna. Idag kommer hon att leda en extra samverkanskonferens om flyktingsituationen i landet.

Vad är en samverkanskonferens?

Det är ett möte mellan olika aktörer som har ett ansvar i en pågående händelse. Samverkanskonferensen kan ha olika syften, men det vanliga är att alla ska få en gemensam uppfattning om läget i händelsen.

Varje vecka genomför MSB en nationell samverkanskonferens där ett 50-tal myndigheter, länsstyrelser och organisationer är inbjudna. Syftet är att ge möjlighet till att utbyta information på nationell nivå så att alla får en samlad nationell lägesbild. Vid särskilda händelser hålls separata samverkanskonferenser med aktörer som behöver dela information.Ebba Hallsenius

Hur genomför ni samverkanskonferensen?

– Vi använder telefonkonferenser. Deltagarna ringer in till MSB:s samordningsfunktion som agerar ordförande. Vi har en tydlig agenda och strukturerade former för mötet. Det är inte ett diskussionsforum, utan en möjlighet att utbyta information och ta upp organisationernas samverkansbehov. Den nationella konferensen som hålls varje vecka tar cirka en kvart, men vid särskilda händelser som nu kan den ta upp till en timme. Men inte längre.

Vad menar du med samverkansbehov?

– Vid dagens möte om flyktingsituationen så tar vi till exempel upp behoven av samordning kring boenden, och för mottagningen av nya flyktingar. Det är viktigt att alla får en samlad bild över läget så att de snabbare kan börja agera.

Vilka deltar vid samverkanskonferensen?

– Det beror på händelsen. Samordningsfunktionen gör en analys om vilka som har en roll i händelsen. Alla länsstyrelser och flera av de statliga myndigheterna är i regel med, som Trafikverket, SMHI, Socialstyrelsen och Polisen till exempel. Men även andra aktörer kan vara viktiga att ha med. Nu under flyktingsituationen är många frivilligorganisationer med vid samverkanskonferensen. Som mest har vi ett 80-tal organisationer som deltar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.