Tält, Trelleborg och telestörningar

9 okt

Vi har haft en intensiv vecka på redaktionen med mycket arbete kring flyktingssituationen. Ingen kan ha missat att Sverige just nu tar emot rekordmånga flyktingar. Med största sannolikhet kommer vi att ta emot långt fler flyktingar än under kriget i Bosnien på 1990-talet. Detta sker inte utan påfrestningar för samhället.

Medierna har skrivit mycket om hur boendefrågan för flyktingarna ska lösas. Statsministern talade på fredagens presskonferens om att vi kanske måste hysa in flyktingar i tält. Vinterbonade tält visserligen men ändå ett scenario som var svårt att föreställa sig bara för ett par månader sedan.

En av de kommuner som har hårdast belastning är Trelleborg som tagit emot över 1100 asylsökande barn och ungdomar under 18 år de senaste två veckorna. Trelleborgs kommun har framfört kritik mot Migrationsverket . Dels genom en text på kommunens hemsida, dels genom ett öppet brev från kommunens säkerhetschef som citerats i flera medier. Under fredagen meddelade Migrationsverket att Trelleborgs kommun undantas från att vara en ankomstkommun för ensamkommande barn. Detta ska hoppeligen lätta lite på bördan för Trelleborgs kommun.

Varje vardag tar vi fram en mediebild som publiceras under vår omvärldsbevakning, där kan du läsa mer om hur vi resonerar kring mediernas bevakning av flyktingsituationen. Förra veckans blogginlägg beskriver hur vi gör en mediebild. Redaktionen har också fortsatt bygga ut våra sidor om flyktingsituationen. Längst ner på sidan hittar du länkar till de nya sidorna.

Nu finns ny information om hur samhället arbetar för att ta hand om de ökande antal flyktingar som anländer till Sverige och tips på hur du bäst kan hjälpa och stötta flyktingarna. Det finns också en sida där du hittar lokal och regional information om hur exempelvis din kommun arbetar med flyktingfrågan.

Du har väl inte missat myndigheternas gemensamma frågor och svar om flyktingsituationen? Listan fylls hela tiden på med nya. Hör gärna av dig om du tycker att något svar saknas.

I övrigt har det varit rätt lugnt på händelsefronten. I fredags rapporterade vi om störningar på mobilnätet på flera håll i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten och tipsade om hur man kunde nå 112.

Trevlig helg!

One Reply to “Tält, Trelleborg och telestörningar”

  1. Kan det inte vara bra nu, stäng gränsen och börja skeppa hem alla som uppenbarligen inte flyr kriget. Korta tillfälliga uht för resten. Satsa istället en mycket mindre del men som gör större nytta i närområdet. Resten behövs till vård skola polis, ja hela vårt samhälle. Förstår ni inte att detta inte håller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.