Krisinformation.se testade allmänhetens tuttips!

10 dec

Måndagen den 7 december var en spännande dag för oss på Krisinformation.se. Dels var det VMA-test klockan 15, som det alltid är den första helgfria måndagen i december. Dels skulle vi äntligen få testa vårt nya verktyg för crowdsourcing, eller allmänhetens tips som vi också kallar det, som består av ett frågeformulär och en karta.

Och fiffigt nog passade vi på att testa verktyget just genom att fråga: Hörde du VMA-signalen?
Tanken med det var att testa det i liten skala i ett lugnt läge, för att få ett hum om det skulle kunna fungera i stor skala i ett skarpt läge.

Hur gick det då?

Crowdsourcingtestet gick inte så bra. Sidan med formuläret och kartan blev överbelastade nästan omedelbart av alla som ville vara med och svara.

kartFAIL2
#fail

Men även om verktyget kraschade så fick vi ändå in över 5900 svar! Som visade att VMA-testet gick bra på det stora hela. Där vi har svar och där det samtidigt finns Hesa Fredrik-tutor är det övervägande positiva svar, det vill säga att människor hörde tutorna.

Vi har också kunnat se en del platser där det finns tutor, men där vi fått nästan bara negativa svar, det vill säga att ni inte hörde tutorna. Vi kontrollerade ett par av dem med berörd räddningstjänst och det visade sig stämma: just den dagen hade man av olika skäl inte lyckats genomföra VMA-testet och köra tutorna.

Så vi känner ändå att vi har visat för oss själva att vi kan ha nytta av crowdsourcing. Många vill hjälpa till och vi kan få information snabbt om läget i en viss frågeställning. Vi kommer att fortsätta att testa crowdsourcing i olika sammanhang, senast i mars igen, vid nästa VMA-test.

crowdtuttest5931
#win!

När testet havererade uppstod en flod av kommentarer och frågor på vår Facebooksida och i vår Twitterkanal. Både om VMA-signalen och om vårt test av ”allmänhetens tips”. Vi svarade så gott vi kunde, men här följer ett försök att förtydliga en del av de frågorna.

Först om crowdsourcingverktyget:

Vad var det som gick fel med crowdsourcingverktyget?
Vi hade inte i vår vildaste fantasi trott att så många skulle vilja vara med och testa! När vi har frågat på Facebook och Twitter vid tidigare VMA-tester har vi fått in mellan 500 och 1000 svar. Men nu var det tusentals som svarade på en gång. Periodvis var det över 10 000 anrop på kö! Vi hade helt enkelt inte byggt för en sådan anstormning, och det var därför det brakade ihop med en gång. Snopet, men nu har vi lärt oss det.
Själva verktyget heter ArcGIS och är ett geografiskt informationssystem för att behandla, presentera och sprida geografiska data. Tillverkaren är det amerikanska företaget Esri (Environmental Systems Research Institute).

Betyder det att Krisinformation.se inte klarar av en kris?
Några har uttryckt oro för att överbelastningen betyder att Krisinformation.se inte skulle klara många läsare samtidigt, till exempel i en kris. Det är dock inte alls samma sak. Förutom att Krisinformation.se och crowdsourcingformuläret är två helt olika webbar som ligger på olika servrar så finns det en annan grundläggande skillnad mellan dem. När det gäller crowdsourcing så är själva idén att interagera med besökarna var och en för sig. Sådana tjänster är alltid svåra att skydda för överbelastning. För webbplatsen Krisinformation.se är allt material i praktiken statiskt, förutom just i det ögonblick vi uppdaterar en sida eller lägger ut en nyhet. Därmed finns det helt andra möjligheter med cachning och CDN-tjänster (content delivery network) som vi kan använda för att göra webbplatsen tålig för hög last och attacker.

Sen om VMA:

Är det Krisinformation.se eller MSB som ansvarar för tutorna och testar dem?
Nej, nej, nej. VMA-systemet består av dels utomhustutorna, dels information i radio och tv. MSB informerar om hur VMA fungerar. Krisinformation.se har också information, och på de dagar då tutorna testas (eller om det skulle bli ett skarpt läge) återger Krisinformation.se den information som läses upp i radion.

Tutorna (eller sirenerna eller tyfonerna som de också kallas) är cirka 4 500 ljudsändare som är installerade i de flesta större tätorter i Sverige, och inom särskilda områden runt kärnkraftverken. Ett antal olika myndigheter kan begära att ett VMA ska gå ut via radio och tv, men de enda som kan begära att tutorna ska tuta VMA-signalen är räddningschef/räddningsledare för kommunal räddningstjänst.
Själva aktiveringskedjan ser ut så här:
• Den räddningstjänst som begär VMA vänder sig till sin regionala SOS-central.
• SOS-centralen skickar vidare informationen till Sveriges Radios sändningsledning.
• Sändningsledningen ser till att Sveriges radios alla kanaler sänder meddelandet och distribuerar meddelandet till medverkande TV-företag.

Men vem är det som sköter själva tutorna då?
Utrustningen i utomhusvarningssystemet ägs av staten medan kommunerna är användare och ansvarar för drift och underhåll. Ljudsändarna sitter vanligtvis monterade på hustak på offentliga byggnader. När tutorna ska testas får räddningstjänsterna en påminnelse några dagar innan av MSB, via en mail-lista. Vid skarpt läge är det räddningstjänsten som aktiverar tutorna.

Varför hörs inte tutorna på landet? Är folk som bor på landet mindre viktiga att skydda?
Tutorna täcker framförallt städerna och industriområden, och har dessutom begränsad räckvidd. Detta gör att det bara är cirka 50 % av Sveriges befolkning som bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus. Det beror absolut inte på att landsbygden är mindre skyddsvärd. Snarare beror det på att systemet ursprungligen byggdes för att larma om flyganfall, som man antog inte skulle drabba landsbygden.
De som bor utom hörhåll för tutorna får förlita sig på informationen i radio och tv, och via Krisinformation.se, på vår hemsida och i vår app.
Det finns också planer på att alla ska kunna få ett sms när ett VMA går ut i test och i skarpt läge. Än så länge är det dock alltid den som begär VMA som avgör om det ska skickas ut sms. OM det går ut ett sms så går det ut automatiskt till alla mobiler som är registrerade i det drabbade området. Läs mer om VMA-sms hos SOS Alarm.

Hur får de som har nedsatt hörsel VMA-larm?
De som inte kan höra tutan kan få larmet via tv eller Krisinformation.se. De kan även få information om pågående VMA via sms (se ovan).

Så! Hoppas ni har fått svar på era frågor nu! Vi vill återigen tacka alla som svarade på om ni hörde tutan eller inte, och alla som försökte använda kartan. Särskilt ni tålmodiga som försökte igen, och igen, och igen! Vi har till skrivande stund fått in 5894 svar, men vi vet som sagt att det var tiotusentals som ville svara.

 

 

3 Replies to “Krisinformation.se testade allmänhetens tuttips!

  1. Pingback: Pallar vi trycket? Testa vår nya kriskarta! – Krisinfobloggen

  2. Jag har anmält mig till VMA via SMS men har aldrig fått något meddelande. Alla som anmält ska väl få?

    • Hej Gunilla!

      Det kan vi tyvärr inte svara på eftersom vi inte arbetar med det. Du bör kolla med den du anmält dig till. /Jeanna, red.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.