Tema Krisberedskap: Hur länge kan du leva på maten i ditt skafferi?

Foto: TT.

När orkanen Matthew närmade sig Floridas kust i höstas bunkrade människor mat och vatten för att inte riskera att svälta efter orkanens härjningar. Nu är orkaner knappast ett problem i Sverige, men det finns andra händelser som kan göra det svårt för dig att skaffa fram mat. Och kommer krisen plötsligt hinner du kanske inte bunkra. Då kan det vara bra att redan ha extra mat hemma.

– Vi är vana vid att det alltid finns dricksvatten i kranen och mat att handla men våga tänk tanken om vad du skulle göra om det en dag inte var så. Tänk efter kring varors hållbarhet när du handlar. Kräver de en kyl eller frys? Håller de i rumstemperatur? Måste de tillagas? Att äta mjöl eller socker är inte så roligt. Då kanske det är bra att ha en burk med bönor eller tonfisk. Det är proteinrik mat som också håller sig länge, säger Therese Frisell, sakkunnig inom livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket.

Är du förberedd hjälper du samhället att hjälpa svaga

Det finns inga lagar eller regler som säger att du måste ha mat hemma men i en kris prioriterar samhället de som är mest utsatta först. Är du vuxen och frisk förväntas du klara dig själv i större utsträckning, ett budskap som många kommuner, exempelvis Göteborgs stad, har gått ut med.

– Är du förberedd innebär det också att du hjälper samhället att hjälpa svaga grupper, som sjuka eller äldre. Vissa kommuner planerar för så kallade trygghetspunkter där man kan få information, värma sig och kanske köpa mat, säger Therese Frisell.

Mat även under kriser

Livsmedelsverket har en dialog med aktörerna i livsmedelsbranschen om hur livsmedelsförsörjningen ska kunna upprätthållas även under svåra omständigheter.

– Vårt uppdrag är att se hur vi myndigheter bäst kan stötta företagen så att vi får ut mat till butikerna även under kriser.

Sverige är inte självförsörjande

I och med att planeringen för civilt försvar har återupptagits ses beredskapen över för mer långvariga störningar i samhället. Mycket av arbetet återstår när det gäller livsmedelsförsörjning vid en långvarig kris, både på kommunal och nationell nivå, berättar Therese Frisell.

Sverige är inte självförsörjande när det gäller livsmedel och vi har en situation där många jordbruk läggs ner. I dag finns inga planer om hur vi skulle kunna öka vår livsmedelsproduktion i landet om det skulle uppstå en långvarig kris. Blir det livsmedelsbrist i världen tror jag att länder i första hand tillgodoser sina egna behov av livsmedel innan de hjälper andra. Detta skulle kunna bli problematiskt och det är därför det är viktigt att arbeta med de här frågorna.

Civilförsvarsförbundet och på DinSäkerhet.se hittar du tips på matvaror som är bra att ha hemma. De har också checklistor och annan bra information om du vill förbättra din krisberedskap.

Therese Frisell, Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket.
Therese Frisell, Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket.

4 thoughts on “Tema Krisberedskap: Hur länge kan du leva på maten i ditt skafferi?”

  1. 3-4 månader utan problem men mat utan vatten gör ingen glad.

    Jag har 80 liter vatten hemma och sedan klorin till ca 100’000 liter vatten.

    Jag har även köpt vattenfilter (6st) som klarar att rena ganska så många liter vatten.

    Mina arbetskamrater i 08-land litar fullt på att staten skall knacka på dörren med matkassar om det blir kris i samhället.

  2. Eftersom det är flera länder som gått ut med varningar eller rekommendationer liknande denna så undrar man lite om det bara som är något i tiden eller om det finns något konkret som myndigheterna oroar sig för?

    Tycker oavsett att det är mycket bra att det nu sker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *