Fram med batteriradion – nu testar vi samhällets beredskap i kris!

2 mar

Kassettbandspelare med FM-radio. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kassettbandspelare med FM-radio. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En kraftig storm drar in och träd faller över elledningar och vägar. Du blir fast hemma utan internet, ström och kontakt med telefonnätet. Hur gör du för att få information?

Enkelt. Du tar fram en batteridriven radio och rattar in din lokala P4-kanal. Faktum är att du varken behöver någon vevradio, solcellsvariant eller bil för att kunna lyssna på radio utan el. Det räcker gott med några (eller kanske helst ett litet lager av) batterier och en helt vanlig FM-apparat. Kanske skönt att höra, i dessa tider av preppning och krislådepackande.

…fler än de som lyssnar på Sveriges Radio ska kunna få meddelandena.

Och det bästa: viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) går inte bara ut i Sveriges Radios kanaler, utan de bryter också vissa privatradiokanalers sändningar så att fler än de som lyssnar på Sveriges Radio ska kunna få meddelandena.

Radion har ett särskilt ansvar
Alla Sveriges Radios kanaler har krav på lång uthållighet vid till exempel ett strömavbrott eller andra svåra påfrestningar på samhället. I en kris eller en större störning har de 25 lokala P4-kanalerna särskilt ansvar att informera allmänheten. Själva sändarsystemet är också byggt för att klara påfrestningar.

Men glöm inte, vi pratar om FM-radio nu. De strömmade sändningarna (de du lyssnar på via en hemsida eller app i mobilen, alltså) har inte samma höga krav på sig.

Om du inte har någon FM-radio hemma redan föreslår vi att du går ut och skaffar en nu. De behöver vare sig kosta så mycket eller ta så stor plats. Du kan till exempel använda batterier i många klockradioapparater, som ofta finns att hitta för en billig peng.

Test på måndag
Och ja, vi har en baktanke med att skriva om det här just i dag. Vi vill nämligen gärna att du testar din nya radio redan på måndag, för då bidrar du samtidigt till samhällets krisberedskap. Klockan 19 på måndagskvällen testar nämligen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om varningen Viktigt meddelade till allmänheten bryter sändningarna som den ska hos de privata radiokanalerna.

Om du lyssnar på valfri privat kanal (inte Sveriges radio!) på din FM-radio på måndag klockan 19 kan du hjälpa oss att ta reda på om det funkar hos just den kanalen. Det enda du behöver göra, förutom att slå på radion, är att fylla i vårt formulär (den här länken skickar vidare till en annan sida fram till måndag kväll då den kommer att hjälpa dig helt rätt) och svara på om du hörde meddelandet eller inte samt vilken kanal du lyssnade på.

När du skickar in ditt svar har du bidragit till en bättre beredskap i samhället och kan se i realtid hur andra svarar på vår resultatkarta. Klockan 19 på måndag den 6 mars, alltså.

Tack!

6 Replies to “Fram med batteriradion – nu testar vi samhällets beredskap i kris!

 1. Hej.
  Vet inte om jag fattat fel. Om ni ska testa VMA på måndag kväll, innebär det då att testet som normalt sker kl. 15 uteblir?

  • Hej!
   Tutan kommer att ljuda som vanligt kl 15. Men crowdsourcingen gäller denna gång enbart VMA-testet i FM-radion klockan 19 nu på måndag.
   Vänlig hälsning,
   Redaktionen genom Per

 2. Vet inte om jag fattat fel, men varför ska jag meddela att det fungerar? De kommersiella kanalerna håller ju koll på detta? Tror det tom är lag att det ska fungera.

  • Hej DX,
   Så här skriver MSB som svar: ”Det stämmer att det står i deras sändningstillstånd att de ska förmedla VMA kostnadsfritt, men tyvärr är det så att detta inte alltid fungerar. MSB har delat ut speciella boxar som automatiskt bryter när det kommer ett VMA till den lokala privatradion för att underlätta detta, samt att det ska bryta även om det inte finns någon bemanning på stationerna, till exempel nattetid då det oftast endast är en dator som spelar musik. MSB vill få in information om att detta fungerar, och om det inte gör detta, kan vi påpeka detta hos berörda programbolag.”
   /Hansi, red.

 3. Rekommenderar en världsradio med alla analoga band, Mellanvåg, långvåg, kortvåg och FM. Batterierna kan ta slut i butikerna så en wind-up är säkrast med hörlurar. Är man på resa i utlandet kan en multibandradio ge information från andra länder snabbt. P 4 nätet kan i praktiken slås ut innan någon reagerar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.