Vattenbrist kan drabba fler områden i år

28 mar
Vattendunkar i bil. Foto: Thomas Henrikson/MSB.

Låga grundvattennivåer gör att vattenförsörjningen kan vara i farozonen på många håll i Sverige. Stora mängder nederbörd behövs för att få ett normalt utgångsläge inför sommaren, berättar Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

– Läget är besvärligt och det är risk för problem i stora delar av Götaland, Svealand och de sydöstra delarna av Norrland där det är mycket låga grundvattennivåer just nu. Det har inte kommit tillräckliga snömängder och därmed ingen påfyllning av grundvattnet.

Vattennivån i brunnen kan bli för låg

Vad kan det här innebära för allmänheten?

– Det kan framförallt drabba den som har egen brunn och särskilt dem som har haft problem tidigare. Vattennivån i brunnen kan bli för låg så att det inte går att få upp vatten. Lantbrukare med egen brunn och många djur kan få stora problem. När det gäller det kommunala vattnet så brukar systemet klara av kortare perioder med låga grundvattennivåer. Men förra sommaren hade ju exempelvis Öland stora problem med det kommunala vattnet, där var man tvungen att bygga en extra ledning med vatten och bygga ett avsaltningsverk för att klara vattenförsörjningen. Det finns även andra kommuner i landet som inte har någon reservkapacitet för vatten. En konsekvens kan ju också bli att det införs bevattningsförbud i flera kommuner.

Hur kan man förbereda sig för eventuell vattenbrist?

– Om man har egen brunn är det extra viktigt att se över att den är rensad, spolad och att trycket är som det ska. Det går också att göra brunnen djupare om det skulle behövas. Håll koll på vattenläget på Sveriges geologiska undersökningars webbplats sgu.se.

 I år berörs ett större geografiskt område

Bo Thunholm, SGU. Foto: Julio  C Gonzalez.

Hur mycket allvarligare är läget nu jämfört med förra året?

– Läget var värre förra året, men då i ett begränsat område. Nu är det inte lika låga nivåer, men det berör ett större geografiskt område. På Öland och Gotland är läget mycket bättre nu, bland annat på grund av att det kom mycket regn där i höstas.

Hur mycket nederbörd behövs för att läget ska förbättras?

– Det behövs mer nederbörd än normalt innan den varma perioden kommer i maj. Då börjar växterna, som tar en del vatten, vakna till liv. Det är före den varma perioden som största delen av grundvattnet bildas. Det är bara att hålla tummarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.