Så kommer du att märka av militärövningen Aurora

8 sep
Bild tagen vid tidigare tillfälle, Arméövning 15. Foto: David Gernes/ Försvarsmakten

Den 11 september inleds Aurora 17 som är den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Fler än 19 000 svenskar deltar och även flera utländska förband från bland annat USA, Finland och Estland.

Under tre veckor i september pågår Försvarsmaktens övning Aurora och det kommer att både höras och synas. I övningsområdena kan det handla om lågflygande flygplan, svallvågor från fartyg eller begränsad framkomlighet i trafiken.
Övningen kommer att pågå på flera håll i landet, men framför allt vara koncentrerad till Göteborg, Mälardalen, Stockholmsområdet, Gotland och längs östkusten från Trosa ner till Oskarshamn.
– Eftersom det här är en övning som omfattar hela Försvarsmakten med flygplan, helikoptrar, fartyg, soldater på marken och stridsfordon, så kommer det så klart att höras och märkas. Det kommer att påverka trafiken på vägarna när vi förflyttar våra förband, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Vad gör ni för att minska störningarna då?
– Vi försöker informera så mycket som det bara går på olika sätt, i tidningar, skicka ut brev till vissa hushåll, prata med dig och informera Sveriges Radios trafikredaktion så att de kan ge korrekt trafikinformation.

Intervju med Jesper Tengroth, pressekreterare Försvarsmakten. Foto: Krisinformation.se

Övar på att en främmande makt anfaller Sverige

Aurora handlar om att Försvarsmakten ska öva sin förmåga att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Övningen inleds med att Sverige tar emot utländska förband i Göteborg inom ramen för värdlandsstöd, det vill säga man övar på att ta emot de länder som ska agera stöd för Sverige. Sedan ska förbanden transporteras till Mälardalsområdet och Gotland. Därefter är scenariot att en fiende luftlandsätter norr om Stockholm och Sverige måste försvara sig. Sedan blir det en gemensam kustförsvarsoperation längs med Östersjökusten i Södermanland. På Gotland blir det övning i strid och stridens konsekvenser med både militära och civila skador. Övningen avslutas i Södermanland.

Vad är syftet med övningen?
– I det senaste försvarsbeslutet så framgår det att Försvarsmakten ska öka sin operativa förmåga. För att vi ska kunna göra det så måste vi öva. I försvarsbeslutet framgår också att vi ska kunna försvara oss själva eller tillsammans med andra och därför är det också naturligt att vi bjuder in andra nationer till den här övningen, säger Jesper Tengroth.

Men försvaret ska alltså öva på att Sverige blir angripet av ett annat land. Är det ett realistiskt scenario, finns det risk för det?
– Man ska inte vara orolig för att det ska bli krig i Sverige i nästa vecka eller om en månad. Men ifall det värsta inträffar så måste vi vara redo. Det är ju precis som för räddningstjänsten, de måste också öva då och då. Ingen skulle ju vilja höra från Försvarsmakten att nu har det här inträffat, men det har vi inte övat på så det vet vi inte hur vi ska hantera. Alltså är det jätteviktigt att vi övar, men det betyder inte att man ska känna oro för att det ska bli krig.

Finns det någon risk att spänningar mellan länder ökar om man har en sådan här övning?
– Sverige måste få öva precis som andra länder måste få öva. Jag kan inte ta ställning till om andra länder ska tycka det ena eller det andra om våra övningar. För oss är det viktigt att vi övar och det är vår rätt att få göra det, säger Jesper Tengroth.

Fakta/ Aurora 17

När: 11-29 september
Var: Förband i hela Sverige är involverade, men mest berörda är områden i Mälardalen, Stockholm, Gotland och Göteborg.
Antal svenska deltagare: Ca 19 000 personer
Antal deltagare från andra länder: Ca 1 500 personer
Vilka deltar: Förutom Sverige även Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.
Källa: Försvarsmakten

Försvarsmakten: Här övar vi

Trafikverket: Trafikpåverkan under Försvarsmaktens övning Aurora 17

Sveriges Radios trafikredaktion

Spara

18 Replies to “Så kommer du att märka av militärövningen Aurora

 1. Tänker ni på att informera om detta även på andra språk? Många i vårt avlånga land, med andra erfarenheter än de flesta svenskar, behöver få denna info innan Aurora startar.

   • Jo men då vi har många ensamkommande barn men även nykomna som inte kan svenska och många gånger extremt lite engelska så borde ni ha informationen tillgänglig på arabiska tex, speciellt då ni kommer florera runt tex på Södermalm i ett område där det tom finns ett boende på nykomna.

    • Hej Sophia,
     Vi är medvetna om att det finns ett stort behov av information på flera språk, bland annat för ensamkommande barn. Vi håller just nu på att se över hur vi kan förbättra oss på den fronten. Tills dess får vi hänvisa till översättningstjänster som t.ex. Google Translate. Vi ska också framföra synpunkterna till Försvarsmakten. Med vänlig hälsning, Emanuel, redaktionen.

 2. Förfärligt. Och att använda ett så vackert namn till en så onödig och negativ övning. Att öppna för NATO och USA kan bara få negativa konsekvenser.

  • Hur är det onödigt och negativt och förfärligt? Jag jobbar till sjös och varje vecka övar vi för scenario där vi sjunker, det brinner, eller andra liknande katastrofer. Om försvaret inte övar på sina uppgifter, så finns det ingen möjlighet för dom att kunna utföra dom den dagen det värsta åker, om det sker. Man ska alltid förbereda sig för det värsta.

   • Helt enig med dej, ett civilt försvar behöver vi precis som en krisberedskap. Aurora är dock ett steg närmare NATO och att samarbeta med USA är utom allt vett. Mänsklig säkerhet är viktigare än ett försvar som bygger på våld och vapen. Sverige är dessutom inblandat i allt annat än okey vapenhandel med t.ex. diktaturer. Aurora är bara en maktuppvisning utan något sunt syfte.

 3. Ni bör gå ut på andra språk än engelska också, såsom arabiska, dari och swahili. Nysvenskarna från krigförande länder måste få veta. Detta kommer att väcka mycket ångest om de ej får information!

  • Hej Monika,
   Jag håller med dig, här finns stor förbättringspotential. Vi är medvetna om att det finns ett stort behov av information på flera språk. Vi håller just nu på att se över hur vi kan förbättra oss på den fronten. Tills dess får vi hänvisa till översättningstjänster som t.ex. Google Translate. Tack för att du kommenterar!
   Hälsar,
   Amanda, red.

 4. snyggt! våra gränser och intressen ska skyddas. rusta upp landet. gå med i NATO nu och satsa på ett gemensamt skandinavisk försvar. lycka till med Aurora17!

 5. Samma sak på Gotland, plötsligt väldigt populärt för unga ryska par att besöka ön.
  Här har dem till och med köpt en del ”sommarstugor”, personer helt utanför det svenska samhället.

 6. Hej! Finns det någonstans i Göteborgsområdet där man som allmänhet kan få se militära fordon i samband med övningen? Har en liten son som tycker detta är oerhört spännande. Förstår att man ej kan se övning som pågår, men på annat sätt?

  • Hej Anders!

   Precis som de flesta andra raderar vi vare sig blogginlägg eller nyheter, utan de bevaras i arkivet. Inte ett dugg märkligt, tycker vi :)

   /Jeanna, red.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.