VMA via SMS – så funkar det!

5 mar

Sedan den första juli förra året går det att skicka ut VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, via SMS-meddelanden till de som befinner sig i området som larmet gäller. Ett tillfälle när SMS användes var den 21 september 2017, när det brann i en industribyggnad i Örnsköldsvik.

Branden utbröt klockan 14.41 på eftermiddagen på Domsjö fabriker strax söder om Örnsköldsvik. Klockan 15.03 begärde räddningstjänsten VMA på grund av kraftig rökutveckling som drog in över Hörnettområdet som ligger i närheten.

Vid industribranden i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik i september 2017 skickades varningsmeddelande ut via SMS. Foto: Anton Kårén.

– Det är alltid en behörig representant från en myndighet eller organisation som begär att ett Viktigt meddelande till allmänheten ska skickas ut. Till exempel vid olyckor och risk för olyckor är det räddningschefen eller räddningsledaren som kan begära VMA, vid utsläpp av radioaktiva ämnen är det Strålskyddsmyndigheten, och så vidare, säger Per Einerfors, krisberedskapssamordnare hos SOS Alarm.

Då skickas VMA ut

VMA skickas ut bland annat vid olyckor, grov störning av allmän ordning, vid utsläpp av giftiga eller skadliga ämnen och spridning av smittsamma sjukdomar. Det används också vid elavbrott, teleavbrott och vid extraordinära händelser inom områden som myndigheter, regeringen och kommuner och landsting ansvarar för.

Per Einerfors
Krisberedskapssamordnare
SOS Alarm

– Texten i meddelandena utgår ifrån färdiga mallar och anpassas till den specifika händelsen av SOS Alarms krisberedskap, Sveriges Radios sändningsledning och den som begärt VMA-meddelandet, till exempel räddningschef i beredskap, säger Per Einerfors.

SMS ett komplement

SMS används för att komplettera de traditionella kanalerna som används för att förmedla ett Viktigt meddelande till allmänheten, det vill säga radio, tv, utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” och talmeddelande via fast telefoni.
Men det är inte alltid som SMS används.
– Det finns flera orsaker till det. En orsak kan vara tidpunkten då en samhällsstörning inträffar. Att skicka ut SMS vid en stor brand klockan 03.00 har sannolikt inte samma effekt som vid motsvarande samhällsstörning mitt på dagen. Det görs alltid en bedömning av en behörig representant från myndighet eller organisation vid varje incident som sker, med allmänhetens bästa i åtanke, säger Per Einerfors.
Vid branden i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik skickades ett VMA informationsmeddelande ut med SMS och röstmeddelande. Totalt skickades 1354 SMS och 356 röstmeddelanden ut i Hörnettområdet, där röken drog in.
– SMS-utskicken med Viktigt meddelande till allmänheten når ut till både mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området, och till mobiler som befinner sig i området när meddelandet skickas ut, berättar Per Einerfors.

SMS skickas med hjälp av positionering

Det senare, positionering av mobiler blev möjligt tack vare en lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017. Sedan lagändringen trädde i kraft den första juli 2017 och fram till slutet av februari 2018 har VMA skickats ut via positionerade SMS 22 gånger.

Såhär kan ett VMA-meddelande som skickas ut via SMS se ut.

Man behöver inte registrera sig någonstans för att få SMS:en. Man måste dock antingen befinna sig i området som varningen gäller, eller ha telefonnumret adressregistrerat inom området. Om telefonen är avstängd, om du har dålig täckning eller om du befinner dig utanför området där ett VMA är utfärdat får du inget SMS.
– Det är dock en funktion som är påtänkt, att personer med mobiler som ger sig in i ett område där ett Viktigt meddelande till allmänheten fortfarande är aktuellt ska kunna få ett SMS. Likaså ska en person som fått ursprungligt SMS för Viktigt meddelande till allmänheten få SMS för Faran över även om personen lämnat området, säger Per Einerfors hos SOS Alarm.

Faran över

Vid branden i Domsjö fabriker i september 2017 begärde räddningstjänsten klockan 16:33 Faran över. Det beskedet går ut via TV, radio, telefon och SMS, det vill säga alla de kanaler som det ursprungliga meddelandet om branden gick ut i.
När ett Viktigt meddelande till allmänheten sänds ut med SMS skickas ett stort antal SMS-meddelanden per sekund. Om meddelandet ska skickas ut till många mobiltelefoner kan det uppstå köbildning. I slutändan är det teleoperatörernas kapacitet som avgör hur lång tid det tar.
Samtliga teleoperatörer är enligt lag skyldiga att förmedla VMA-meddelande till allmänheten. I nuläget har Telia, Telenor och Tele2 anslutit sig. Med övriga operatörer pågår det för tillfället en dialog. Det finns för tillfället inget fastställt datum när operatörerna ska ha tekniken klar.
Uppdatering 7/6: Nu kan alla i Sverige få varnings-SMS där de befinner sig. Från och med den 7 juni kan alla mobiloperatörer som verkar i Sverige skicka positionsbaserade SMS med Viktigt meddelande till Allmänheten, VMA, från SOS Alarm. Det innebär att alla kommer att få aktuella varningar till sina mobiltelefoner i ett område där exempelvis bränder, extremväder eller attentat sker.

 

32 Replies to “VMA via SMS – så funkar det!

  • Hej Katrine!

   Som du ser i texten behöver du inte registrera dig, utan sms:et kommer till de som befinner sig i närområdet när något händer.

   /Jeanna, red.

 1. Det står – ”Man måste dock antingen befinna sig i området som varningen gäller, eller ha telefonnumret adressregistrerat inom området.” Betyder det att man behöver ha en mobil med abonnemang och internet/mobildata?

  • Hej!

   Nej, det behöver du inte, det räcker att din telefon är påslagen så att den kan koppla upp sig mot masten.

   /Jeanna, red.

 2. Jag var i USA för några år sedan och fick då meddelande på min svenska mobiltelefon om en annalkande ”Hurricane” och att man skulle söka ”shelter-skydd”. Det kändes bra! Tänk på att skicka ut meddelande i andra språk än bara svenska också.

 3. Förtydligande bör göras att detta gäller de telefoner som används i området! Det räcker alltså inte bara att man befinner sig där med telefonen påslagen, utan nätet måste veta att du finns i området och detta sker om du använder telefonen, eller när den automatiskt anropar nätet, vilket kan ske med upp till 4 timmars mellanrum. Om man har ett system som bygger på EU-Alert (Cell Broadcast) istället, så stämmer detta då kommer man att få meddelandet om man befinner sig i området även om man inte använder mobilen, samt att alla får meddelandet samtidigt och inte som när det användes i Malmö, upp till 3 timmar efter.

  • Hej Håkan! Vi har skickat din fråga vidare till SOS Alarm, eftersom det är de som skickar ut SMS:en efter begäran av räddningsledare eller annan ansvarig aktör. Cell Broadcast används inte när VMA skickas ut via SMS i Sverige. Vi återkommer med svar från SOS Alarm. Vänliga hälsningar / red

  • Hej igen Håkan! Nu har vi fått svar från Björn Skoglund hos SOS Alarm, som säger såhär:

   ”Hej!
   Det är rätt att nätet måste veta om att du finns i området för att det ska bli ett träffsäkert utskick till de som verkligen befinner sig där.
   Dock sker uppdateringen i nätet med ca 30 minuters mellanrum och inte 4 timmar enligt de mätvärden vi har.
   Om man förflyttar sig en längre sträcka och byter lokationsområde (som är större är en cell) så uppdateras terminalens position.
    
   Utskick av VMA via SMS har en kapacitet på ca 150-200 SMS per sekund, dvs mellan 540 000 och 720 000 SMS per timme (kapaciteten kan variera beroende på mobiloperatör och kapacitet i nätet).
   Att ett utskick i Malmö skulle ha tagit tre timmar är därför knappast troligt. Det är sällan dessutom som VMA berör så stora områden som en hel stad eller till och med storstad.
    
   EU Alert är ett begrepp som talats om länge men som inte existerar i realiteten (som en EU-funktion).
   Det bygger på utskick via Cell Broadcast som har sina fördelar respektive nackdelar jämfört med VMA via SMS.
   Utskick via Cell Broadcast är inte förberett i Sverige och läget är oklart för huruvida dagens terminaler kan hantera detta.”

   Hoppas det var svar på din fråga!

   Vänliga hälsningar /red

 4. I fredags hade vi en brand i en industrifastighet i Örkelljunga kommun. Jag bor i kommunen och har med mig min privata mobil till jobbet i Örkelljunga varje dag. Jag fick inget sms till varken min privata mobil eller mobilen jag har i arbetet. Jag kom till jobbet kl 7.30 i fredags och det gick ut ett sms till allmänheten någon gång mellan 9.30-10.00. Inte heller mina kollegor, som också bor i kommunen, fick något sms. Däremot fick vi veta om branden genom en kollegas syster som bor i Uppsala. Hon hade fått ett sms till sin mobil. Senast hon var i Örkelljunga var 2 veckor tidigare. Finns det någon förklaring till varför det har blivit såhär?

  • Hej Linette!
   Tack för din fråga. Fick de sms från SOS Alarm eller notis via vår eller Sveriges Radios app?
   Enligt SOS Alarm, som skickar ut sms:en, fungerar tekniken fullt ut hos Telia, Tele2 och Telenor. Dialog pågår med återstående teleoperatörer. Kan det vara så att du och dina kollegor har en annan mobiloperatör och därför inte fått sms? SOS Alarm uppger också att det finns risk att sms:et inte når fram om man har dålig teckning, men det förklarar ju tyvärr inte varför din kollegas syster fått sms till sin mobil.

   Här finns fler frågor och svar om VMA via sms: https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/
   Tips! Du kan även få notis om VMA via vår eller Sveriges Radios app. Du hittar dem i App Store eller Google Play.

   Vänlig hälsning,
   Amanda, vakthavande redaktör

   • Hej igen,
    Tack för svar.
    På jobbet har vi Telenor och jag har teckning på min arbetsplats där mobilen var under hela förmiddagen. Själv har jag Tre, vilken kan förklara varför inte jag fick något sms. Min kollega har däremot Tele2, men fick inget sms. Personen som befann sig i Uppsala när hon fick informationen fick den via sms. Jag vet inte vilken operatör hon har.
    Jag ska leta upp appen och ladda ner den till både jobbets och min privata mobil.
    /Linette

 5. Hejsan, idag fick jag ett VMA till min jobb mobil som har Telavox som operatör. Men till min privata mobil som har Telenor kom inget VMA? Telefonerna var vid tidpunkten placerade intill varandra.

  • Hej Johan!
   Tack för din fråga. Det är SOS Alarm som hanterar sms-utskicken så det bästa är att du ställer din fråga direkt till dem. Enligt deras samlade frågor och svar om VMA via SMS kan det finnas flera anledningar till att smset inte gått fram. Det kan till exempel vara att du befunnit dig i ett område med dålig täckning eller att något gått fel när teleoperatören vidarebefordrat smset från SOS Alarm. Här finns fler frågor och svar om VMA via sms: https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/

   Om du vill kan du även ladda ner vår app (sök på Krisinformation.se i App Store eller Google Play) eller SR Play-appen för att prenumerera på notis för VMA. Då har du flera sätt att nås av information om händelsen.

   Vänlig hälsning,
   Amanda, vakthavande redaktör

 6. Funkar inte???

  Tidigare i somras hade vi en skogsbrand i Umeå. Det gick, enligt SOS, ut ett VMA-SMS. Jag fick inget. Vad gör jag för att kolla att detta funkar framåt i tiden?

  Eftersom jag jobbar på sjukhuset så blir jag hotad ibland. Mitt telefonnummer finns därför inte på Eniro. Men SMS ska väl gå ut beroende på var man befinner sig, då borde väl inte det spela någon roll? Har inte skyddat nummer, men mitt nummer går inte att hitta via söktjänster.

  • Hej Kalle!
   Enligt SOS Alarm, som skickar ut sms:en, behöver du inte anmäla dig någonstans. Sms:en ska gå ut till alla i det berörda området och vidarebefordras från SOS Alarm via din teleoperatör. Det kan finnas flera anledningar till att sms:et inte gått fram, som att du telefonen haft dålig täckning eller att den varit avstängd. Fler frågor och svar om VMA via sms hittar du här: https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/

   Tips! Du kan även få notis om VMA via vår (Krisinformation.se) eller Sveriges Radios app. Du hittar dem i App Store eller Google Play. Då bör du alltid meddelas om VMA och har flera kanaler att förlita dig på :)

   Vänlig hälsning,
   Amanda, vakthavande redaktör

 7. Hej – jag och min far befann oss i Mora i onsdags (18/7). Han fick 3 likadana Vma angående branden i Trängslet (Älvdalen) på någon minut, jag fick inget alls (inte ett enda någonsin). Han har ett Teliaabonnemang och jag ett Hallonabonnemang och vi var bara ett par meter ifrån varandra. Ska det spela någon roll vilken operatör man har? Om inte – förklaring?

  • Hej Marita! Sms:en ska gå ut till alla i det berörda området och vidarebefordras från SOS Alarm via din teleoperatör. Det kan finnas flera anledningar till att sms:et inte gått fram, som att du telefonen haft dålig täckning eller att den varit avstängd. Fler frågor och svar om VMA via sms hittar du här: https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/
   För att få närmare besked på vad det kan bero på, vänd dig direkt till SOS Alarm.
   Tips! Du kan även få notis om VMA via vår (Krisinformation.se) eller Sveriges Radios app. Du hittar dem i App Store eller Google Play. Då bör du alltid meddelas om VMA och har flera kanaler att förlita dig på :)
   Vänlig hälsning,
   Emanuel, redaktionen.

 8. Många människor har ju köpta tjänster på mobilen för att plats icke ska visas, hur fngerar det då? Kommer det vma sms då?

  • Hej Stina!
   Enligt SOS Alarm har VMA via SMS har ingenting med gps eller aktiverad platsinformation att göra. När VMA skickas ut via SMS så går det via telefonmasten som telefonen är uppkopplad till. Det betyder att så länge telefonen är på och du har täckning så får du meddelandet. Vänligen, Amanda, red.

 9. Hej!
  I natt fick jag 2 sms ang. branden på Gropegårdsvägen i Gbg. Min man som satt i fåtöljen bredvid fick inget, fast hans mobil var på och han nyss varit ute på nätet. Vad beror det på? Känns litet otryggt om jag hade varit bortrest…

 10. Jag har en mobil vars telefonnummer kopplas via en växel och det är förmodligen därför jag aldrig får VMA sms. Går det att registrera sitt nummer någonstans? Exempelvis så var jag i närheten av branden på Hisingen inatt och mina vänner fick meddelanden om vma men inte jag.

  • Hej Andreas!

   Så vitt vi vet går det inte att registrera sig någonstans, utan sms:en skickas ut direkt till de telefoner som befinner sig under en viss mast. Eftersom det är SOS Alarm som skickar sms:en är det bästa att prata direkt med dem, men en teori vi kan tänka oss är att du befann dig precis utanför upptagningsområdet för de master som SOS Alarm valt ut. Den teorin faller dock förstås om du och dina vänner befann er på exakt samma plats. I övrigt är det nog säkert inte så konstigt att du aldrig fått sms, eftersom tjänsten är såpass ny och att sms alltså bara skickas till de telefoner som befinner sig precis i det drabbade området. Här finns mer info från SOS Alarm: https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/

   Hör gärna av dig om du har fler frågor!

   /Jeanna, red.

  • Hej Ulrica! Har det gått VMA vid flera tillfällen i staden där du bor? Det är ju inte så vanligt med VMA trots allt, så därför är frågan om du kan ha blandat ihop det med andra varningsmeddelanden från t.ex. kommunala aktörer? Om det trots allt har gått flera VMA:n där du bor så skriver SOS Alarm på sin webbplats att faktorer som att mobiltelefonen varit avslagen eller haft dålig täckning kan göra att man inte nås av sms:et. https://www.sosalarm.se/viktiga-telefonnummer/viktigt-meddelande-till-allmanheten/ Det går också att ringa in ett snävt geografiskt område så att sms:et skickas ut just till de som berörs av en varning (till exempel beroende på vindriktningen vid en brand). Så det är ju inte säkert att SMS-utskicken går ut till en hel stad, utan kanske till delar av staden. Har du fler frågor vänd dig gärna till SOS Alarm som ansvarar för VMA via sms. Med vänliga hälsningar, redaktionen

 11. Som medlem i brf-styrelse hade jag velat ha VMA per sms om dagens brand i Norrtälje. Fick samtal från en som passerade vid 05.30. Röken drog mot oss men inte direkt på. Vi har takfläktar som vi då nödstoppade. Vill gärna veta varför inget sms gick ut.

  • Hej Yvonne. Tack för din fråga. Det är den som begär Viktigt meddelande (räddningstjänsten) som också ber om att meddelandet ska sändas även som SMS-utskick. Jag känner inte till hur det var i detta fallet, men eftersom det är SOS Alarm som ansvarar för SMS-utskicken så kan det vara värt att höra med dem, exempelvis via telefonnummer 113 13. I annat fall kan det kanske också löna sig att höra efter med räddningstjänsten i Norrtälje. Hoppas du får svar på din fråga. / h e, red krisinformation.se

 12. Jag undrar om VMA via SMS inte når mobiltelefoner utan nät? Jag har nämligen en gammaldags mobiltelefon (knapptelefon, endast 2G) och fick inget VMA via SMS igår trots att min pappa fick det (han har smarttelefon, samma mobilnät, befann sig i samma bostad). Så nu undrar jag om dumtelefoner inte får VMA via SMS? Mobilen var påslagen.

  • Hej!

   Eftersom det är SOS Alarm som ansvarar för VMA får du bäst svar av dem. Här hittar du kontaktuppgifter https://www.sosalarm.se/kontakt/.
   Den här vakthavande redaktören skulle gissa att du borde ha fått ett SMS även på en gammal telefon. Men det är ju som sagt bättre att du får svar från experterna.

   Med vänlig hälsning
   Vakthavande redaktör, Krisinformation.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.