Därför gick det ut så många VMA i fjol

24 maj

Förra året fördubblades antalet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Vanligtvis brukar det gå ut ungefär 15-20 VMA per år, men 2017 utfärdades 46 meddelanden. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har undersökt vad ökningen kan bero på.

– Det har helt enkelt varit många bränder med bakomliggande orsaker, till exempel upplag av däck eller kemikalier som har gett giftig rök, som har gett behov av att skicka ut VMA, säger Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på MSB.

Det gick ut 46 Viktiga meddelanden till allmänheten förra året. Undersökningen grundar sig på intervjuer med 44 av de aktörer som begärt VMA. I MSB:s rapport framkommer att 36 av fallen gällde bränder av olika slag. Ofta i kombination med kraftigt ohälsosam eller giftig rökutveckling.

Kan man se någon annan bakomliggande trend? 2017 var ju ett år där VMA-systemet fick mycket uppmärksamhet.

– Ja, vi har ju haft händelsen på Drottninggatan i april 2017, efter det började VMA-utskicken att öka. Vi har även haft en lagändring som möjliggör positionering av mobiltelefoner för att skicka sms. Vi ser även det felaktiga larmet när utomhusvarningssystemet utlöstes i Stockholm i somras. Allt detta har lett till mycket publicitet och en högre medvetenhet hos allmänheten om systemet. Det avspeglar sig hos aktörerna som använder systemet som ser att de faktiskt når ut bra.

Tror du att det kan ha bidragit till ökningen?
– Det är svårt att säga, men visst, så kan det vara, säger Lars Olsson.

Kunskapen om varningssystemet behöver höjas

MSB ville också undersöka kunskapen om varningssystemet hos de aktörer som utfärdar VMA. Till exempel ställdes en fråga om skillnaden mellan VMA och ett så kallat myndighetsmeddelande. Det visade sig att bara cirka 32 procent av de tillfrågade visste vad skillnaden är. Cirka 23 procent var osäkra och cirka 46 procent svarade att de inte vet vad skillnaden är. Ett myndighetsmeddelande kan användas för mindre allvarliga störningar. Myndighetsmeddelanden sänds bara lokalt i berörd SR P4-kanal. Det till skillnad från VMA, som sänds i alla Sveriges Radios kanaler och via textremsor i tv.

– När det gäller skillnaden mellan myndighetsmeddelande och VMA finns det bristande kunskaper. Så vi ser att vi har ett arbete att göra med att förenkla rutiner, ge ut checklistor och erbjuda ett bättre underlag för aktörerna, framför allt räddningstjänsten, säger Lars Olsson.

Hittills under 2018, fram till slutet av maj, har elva Viktigt meddelande till allmänheten gått ut. Samtliga har föranletts av bränder av olika slag.

– Det är för tidigt att säga om ökningen i fjol var en engångsföreteelse eller om det är en trend som kommer att hålla i sig. Man behöver titta över längre tid, säger Lars Olsson.

Viktigt meddelande till allmänheten – mer information:

Här hittar du rapporten ”Analys av VMA 2017” hos MSB.se

Krisinformation.se: Så varnas allmänheten

Alla VMA från 2017 på en karta

2018 års VMA på en karta

 

One Reply to “Därför gick det ut så många VMA i fjol”

  1. Bor i centrala Norrköping nära hamnen, det är väldigt ofta tutor här (kanske från hamnen, men låter som de kan komma från andra ställen också), som låter väldigt likt vma tutan, så pass at jag kan inte höra skillnad (om de skulle låta på samma gång kanske jag skulle kunna höra skillnaden), tycker detta är ganska obehagligt, vaknar till ibland tidigt på morgonen eller även om det är på dagtid är det onödigt förvirrande och uppskrämmande och tror att något hemskt är på gång.
    Finns det inga regler om att upprepande tutor av olika slag inte ska låta som hesa fredrik? Visserligen i hamnen är det ju skepp från andra länder som har andra larmljud, men det är ju mitt i stan. Just nu är det någon som tutar (inte biltuta, möjligtvis lastbil, tåg, eller skepp i hamnen eller möjligtvis en ovanligt stark bärbar gastuta med liknande ton som hesa fredrik), cirka en gång i minuten, det är inte i takt med någon av de signaler jag känner till, men bara ljudet sätter igång läge i kroppen att något är farligt och ger stort obehag. Och även efter att jag tagit reda på att det inte någonting känner jag mig alltid uppskakad och nervös i en timme efteråt. Finns det alltid tillgång på nätet alla gångeer vma används någonstans i sverige så att man snabbt kan se vad som är riktigt och vad som är falskt? (Förutsatt man har ström och internetanslutning, annars får jag väl helt enkelt anta att det är äkta).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.