Extremt hög skogsbrandrisk kommande dagar

25 maj

Foto: Leif Sandahl/ MSB

Det fina vädret gör att risken för skogsbrand väntas nå extrema nivåer på flera håll i landet de närmaste dagarna, enligt SMHI:s och MSB:s prognoser. I vissa områden är spridningsrisken på samma nivåer eller högre än vad de var under den stora skogsbranden i Västmanland.

– I nästan övervägande delar av landet kommer det att vara extremt hög brandrisk. I dag (fredag) är det främst i Götaland och Svealand som det ser ut så, men kommande dagar kommer det att bli extrema värden även i Norrland, så högt upp som i Norrbotten, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

På vissa håll väntas spridningsrisken nå liknande nivåer som under Västmanlandsbranden 2014.

– Prognoserna pekar på att mätvärdena för brandutveckling, som visar hur häftigt det kommer brinna om det uppstår en brand, i vissa delar av landet är högre än de högsta nivåerna under branden i Västmanland. Det högsta värdena noteras i Norrbotten om några dagar, men det förekommer även liknande värden i delar av Götaland under flera dagar.

Ovanligt att så stora områden drabbas samtidigt

Enligt Leif Sandahl är det ovanligt att skogsbrandrisken är så pass utbredd.

– Det är sällan vi har så hög brandrisk generellt i nästan hela landet. Det är anmärkningsvärt ur risksynpunkt. Ofta har vi riskerna koncentrerade till mindre områden och då är de mer lätthanterliga, säger han.

På grund av den stora brandrisken är det mycket viktigt att allmänheten är försiktig med eld.

– Det viktigaste av allt är att inte förorsaka bränder.

Vad ska man tänka på?
– Man måste vara extra försiktig och verkligen tänka på vad man gör. Allt som kan orsaka gnistor ska man undvika. Det är olämpligt att grilla till exempel, och på många håll förbjudet för att det råder eldningsförbud. Men det är inte bara är eld och gnistor som kan orsaka brand. Det är också olämpligt att köra ut en bil i vegetation, eftersom bilens katalysator och avgasrör kan ha heta ytor.

Viktigt att bränder upptäcks i tid

Eftersom prognoserna visar att det kan bli en snabb och häftig spridning om en brand väl får fäste, så är det extra viktigt att bränderna upptäcks i tid.

– Man ska vara uppmärksam. Ser man en brand så ska man varna andra i närheten, flytta sig till en säker plats så att man inte hamnar i en farlig situation, och larma 112. Om det är möjligt så kan man försöka släcka elden, säger Leif Sandahl.

 

Mer information:

Myndighetsmeddelande: MSB manar till försiktighet på grund av extremt stor brandrisk

SMHI:s brandriskprognos

SMHI:s varningar

MSB: ”Just nu stor brandrisk i naturen”

Krisinformation.se: Samlad information om brandrisk i skog och mark

4 Replies to “Extremt hög skogsbrandrisk kommande dagar

 1. Hej. På sidan står det att man ska ringa 113 13 för att anmäla skogsbrand, samtidigt uppmanas jag enligt sidan att ringa 112. VA?

  Ta bort informationen om det nummer som inte stämmer!

  • Hej Martin!
   Tack för dina synpunkter. På vår sida om skogsbränderna skriver vi nu att ”SOS Alarm uppmanar allmänheten att använda 113 13 för att FÅ information om skogsbränder, inte larmnumret 112. Rök från skogsbränder kan sprida sig långt. Ringdärför bara larmnumret 112 om du ser öppen eld, inte om du bara ser rök eller känner röklukt.” https://www.krisinformation.se/handelser-och-storningar/2018/brandrisk2018
   Med vänlig hälsning,
   Emanuel Zimmerman, Krisinformation.se

 2. Tack för informationen! Hur arbetar ni att ni ut med dessa nyheter till den målgrupp som inte har TV eller Radio? Fick först igår en notis från den lokala polisen om att det inte är lägligt att elda, även om jag nästan varje dag har sett folk grilla öppet i denna värme.

  • Hej Max! Det är i första hand kommunerna och länsstyrelserna som ansvarar för att informera om eldningsförbud. Det görs på olika sätt. Bland annat via radio, internet och skyltar. Mitt tips är att du kollar med din kommun.
   Med vänlig hälsning,
   Emanuel, redaktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.