Östersjöländerna övar oljesanering utanför Karlskrona

23 aug
Bilder från tidigare övningar. Foto: Kustbevakningen

På måndag inleds en av världens största miljöräddningsövningar, Balex Delta, i Karlskrona. I år är det nämligen Sverige med Kustbevakningen i spetsen som är värd. Det är länderna runt Östersjön som deltar, med 20 fartyg, flygplan och helikoptrar – och 40 000 liter popcorn.

– Det är en miljöskyddsövning och det innebär att vi övar på att ta upp olja till sjöss. Vad som är nytt för i år är att vi även kommer öva på ett kemikalieutsläpp till sjöss. En annan aspekt av den här övningen är att se till så vi kan hantera saneringen ifall oljan eller kemikalierna skulle komma in på land, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Balex Delta är en årlig miljöskyddsövning mellan länderna som har kust mot Östersjön och sker inom ramen för Helsingforskommissionen, HELCOM. Även EU är en partner i övningen. Årets övning har fått extra medel från EU och är därför större än vanligt.

Varför är det viktigt med sådana här övningar där flera länder övar tillsammans?
– Samverkan och samarbete är otroligt viktigt i sådana här fall. Inget enskilt land klarar av att hantera ett stort utsläpp på egen hand, därför är det jätteviktigt att vi samarbetar så att vi på ett effektivt sätt kan bekämpa och begränsa det här utsläppet, säger Valdemar Lindekrantz.

Popcorn i stället för olja

40 000 liter popcorn kommer att användas i övningen för att simulera ett utsläpp av tjockolja.

– Oljan och popcornen har liknande egenskaper på vattenytan. Fartygen som deltar i övningen kommer att plocka upp popcornen med samma utrustning som vid ett oljeutsläpp.

Finns det ingen risk att popcornen förorenar vattnet på något vis?
– Fördelen med popcorn är det är en biologisk produkt som är helt nedbrytbar. Majoriteten av popcornen kommer att tas ombord på fartygen och den lilla mängd som blir kvar kommer inte påverka miljön.

Tidigare övning. Foto: Kustbevakningen

Hur kommer allmänheten i Karlskrona märka av det här?
– Inte så jättemycket. Övningen kommer främst ske ute till sjöss. Men är man inne i hamnområdet så är det möjligt att man kommer se några främmande fartyg under övningen, säger Valdemar Lindekrantz.

På måndag hålls ”öppet skepp” för allmänheten, för den som är nyfiken på Östersjöns internationella miljöräddningsflotta. Mellan klockan 17.00-18.00 går det bra att gå ombord.

Läs mer:

Kustbevakningen om Balex Delta

Webbplatsen för Balex Delta 2018 (på engelska)

HELCOM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.