Många vet inte vad de ska göra om de hör VMA-tutan

4 mar
Foto: Thomas Henrikson/ MSB

Ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas fyra gånger om året. Men okunskapen är stor om vad man ska göra om man faktiskt hör VMA-signalen i skarpt läge. Det visar en enkätundersökning som vi låtit göra.

På frågan ”Vet du vad du ska göra om du hör signalen för Viktigt meddelande?” svarar en dryg tredjedel (34 procent) att de inte vet och ytterligare cirka 10 procent svarar fel på frågan.

En vanlig missuppfattning bland de som svarat fel är att signalen för Viktigt meddelande betyder att man ska uppsöka närmaste skyddsrum. (Det ska man göra om man hör flyglarmet, en signal med upprepade korta stötar under en minut. Flyglarm kan användas vid nära förestående flyganfall.)

Okunskapen var störst i den yngsta åldersgruppen, 18-29 år, i enkätundersökningen. I den gruppen svarade 52 procent nej på frågan om de vet vad de ska göra om de hör signalen för Viktigt meddelande, och 13 procent uppgav fel svar.

Signalen för Viktigt meddelande testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Det är en signal på sju sekunder som följs av uppehåll i 14 sekunder, vilket sedan upprepas.

Om du hör signalen för Viktigt meddelande till allmänheten ska du:

• Gå inomhus
• Stäng dörrar, fönster och ventilation
• Lyssna på Sveriges Radio P4
Du kan också få info via Krisinformation.se, TV/text-tv och 113 13.

Mer än hälften vill få VMA som SMS

Ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) sänds alltid ut via Sveriges Radio, men att använda ljudsignalen Hesa Fredrik eller inte är valbart. I praktiken används ljudsignalen ganska sällan. Numera kan räddningsledaren också välja att skicka ut VMA som ett SMS till mobiler i det berörda området. I enkätundersökningen svarar över hälften, 53 procent, att de helst vill få VMA via just SMS. 14 procent föredrar ljudsignalen, medan 11 procent helst vill få meddelandet via radio.

Läs hela undersökningen här:

Allmänhetens syn på varningar och kriskommunikation (2019)

2013 års undersökning

8 Replies to “Många vet inte vad de ska göra om de hör VMA-tutan

 1. Jag vill ha VMA-meddelanden via vägar som är oberoende av publik infrastruktur som Internet och mobiltelefonnät. Det betyder nog dagens tutor och rundradio. Sedan får det gärna kompletteras med mer detaljer via SMS och Internet.

  • Hej! Tack för din kommentar! Det är möjligt för den som begär VMA att välja flera olika kanaler samtidigt, eller den som passar bäst för tillfället. Frågan i undersökningen löd ”Hur skulle du helst vilja nås av ett Viktigt meddelande till allmänheten?” för att de svarande skulle uppge vilket alternativ de tycker är bäst, men det går som sagt att välja flera alternativ samtidigt i praktiken. Med vänlig hälsning, red

 2. Hur ska vi ha lärt oss om detta? Jag har bott i Sverige i 6 år och jag visste inte vad jag skulle göra. Vad gör vi (landet) för att lära ut detta till alla som bor här? (Särskilt vi som flyttade hit som vuxen, kan inte ha lärt oss från skolan/familjen till exempel).

 3. Jag har läst svenska tidningar i veckor om koronaviruspandemin eftersom min svenska dotter bor och arbetar i Stockholm.
  Jag är mycket bekymrad över den långsamhet som den svenska regeringen reagerar på denna fara.
  Coronavirus har förändrat liv i många länder och till och med de länder som Spanien, Storbritannien och USA som var skeptiska har tvingats vidta impopulära men nödvändiga åtgärder på grund av antalet infekterade och döda.
  Jag bestämde mig för att skriva det här meddelandet efter att ha sett en rapport på TV idag om det vackra Stockholm, fullt av människor på gatorna och restaurangerna.
  Det är samma inställning som medborgarna i norra Italien som firade trots rekommendationerna från regeringen om dyste hemma, resultatet i Lombardiet 40 000 räkningar och 8000 dödsfall i Lazio som respekterade förbuden 2000 räkningar och bara 120 dödsfall. två veckor med att inte respektera förbud för att göra denna skillnad.
  Jag har läst att många svenska företagare, särskilt turism, är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna av förbudet mot att lämna hemmet, men om pandemin inte slutar kommer den att hålla längre och i Sverige har alla arbetare ett vanligt kontrakt och får lön eller social subvention.
  Jag läste att bara de gamla och de med kroniska sjukdomar dör men detta verkar brutalt för mig eftersom våra gamla människor offrade sig för oss och då drabbar viruset också unga människor.
  Jag läste att den svenska sjukhuspersonalen ber medborgarna att stanna hemma. I detta avseende skulle jag vilja säga till de som är skeptiska och motsätter sig buller från städerna att jag på kvällen när jag tittar på TV-rapporter om italienska sjukhus, ropar jag för att se utmattade hälsoarbetare och sjuksköterskor. från trötthet och rädsla för att rädda våra liv. På en månad dog 51 läkare och 110 sjuksköterskor och 8000 är smittade
  Jag älskar Sverige, som jag betraktar som ett civiliserat och modernt land, men jag tror att i det här fallet gör jag ett misstag som kommer att betala dyrt.
  Jag säger som en italiensk älskare av liv och socialitet att det är väldigt svårt att stanna hemma för vår generation som inte har sett kriget men vi tror att vi åtminstone är i bekväma hus medan det finns utomhus allvarligt sjuka människor och människor som arbeta för att bota dem, människor som arbetar för att fylla stormarknader eller hålla ordning.
  Håll dig hemma, allt kommer att gå bra och vi kommer att återuppta vårt sociala liv om några månader bättre än tidigare.

  • Hej Domenico!
   Tack för din kommentar. Jag förstår om du känner dig orolig. Det är vi många som är just nu. Tack även för dina råd. Det bästa är om du skickar dem direkt till Folkhälsomyndigheten, som är de som utfärdar rekommendationer och råd.

   Ta hand om dig! /Amanda, red.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.